• Μεσόγειος Θάλασσα:

    Μια θάλασσα κλειστή

  • Κορινθιακός Κόλπος:

    Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

  • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

    είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

  • Ο Κορινθιακός Κόλπος

    αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

  • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Τι βρωμάει στο Βόλο;

Οι κάτοικοι της πόλης διεκδικούν να μην γίνει ο τόπος τους ο αποτεφρωτήρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και δίνουν ραντεβού στις 5 Μαΐου για να φωνάξουν «Όχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ».

του Πάνου Μπάρα*

Σε διαρκές κλίμα κινητοποιήσεων και δράσεων βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του Βόλου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, απειλεί την δημόσια υγεία στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, δεκάδες άλλοι φορείς και απλοί πολίτες, ζητούν από την εταιρία να σταματήσει την χρήση αποβλήτων, βιομηχανικής και αστικής προέλευσης, ως καυσίμων, για την παραγωγή τσιμέντου, καθώς η καύση τους απελευθερώνει επικίνδυνες, για την υγεία, ουσίες, που συνδέονται με κρούσματα καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Τα παραπάνω απόβλητα, δηλαδή τα «εναλλακτικά καύσιμα RDF», αποτελούνται από τόνους πλαστικού, σκουπιδιών και λυματολάσπης. Έρευνες δείχνουν πως η καύση αυτών των υλικών παράγει διοξίνες, φουράνια και άλλες μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες, που επιδρούν βλαπτικά στον εγκέφαλο, και το ορμονικό και νευρικό σύστημα, ενώ εισχωρούν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μέσω της εισπνοής αλλά και της τροφικής αλυσίδας και βλάπτουν σωρευτικά. Μάλιστα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι κατηγορηματική στο ότι δεν υπάρχουν κατώτερα όρια έκλυσής τους στην ατμόσφαιρα, με ασφάλεια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Οι πολίτες και τα κινήματα του Βόλου, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τη ζωή τους, παρά την άρνηση για ανοιχτό διάλογο που έχουν δεχτεί έως τώρα, τόσο από την εταιρία όσο και από το δημοτικό συμβούλιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εμείς μιλήσαμε με τον Μάρκο Βαξεβανόπουλο, καθηγητή Γεωλογίας στο ΑΠΘ και ενεργό μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και μας εξήγησε πως έχουν τα πράγματα.

Ποιό ακριβώς είναι το ζήτημα και πότε προέκυψε; 
 
Το 2013 η ΑΓΕΤ – η τοπική τσιμεντοβιομηχανία – ξεκίνησε να αιτείται στην Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταθέτοντας μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να της χορηγηθεί άδεια, για να καίει σκουπίδια ως καύσιμο στην παραγωγή του τσιμέντου. Το 2014 βγήκε η πρώτη απόφαση από το Υπουργείο – η τελευταία βγήκε το 2017 – όπου δίνεται η σχετική αδειοδότηση στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία, που βρίσκεται μέσα στο Δήμο Βόλου, να καίει «εναλλακτικά καύσιμα RDF» - δηλαδή σκουπίδια προκειμένου να παράγει τσιμέντο. Το γεγονός αυτό βρίσκει αντίθετη όλη την πόλη, διότι αυτή η καύση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, καθώς παράγει διοξίνες και φουράνια, στα οποία εκτίθενται οι πολίτες του Βόλου.

Οι εγκαταστάσεις στις οποίες πραγματοποιείται η καύση βρίσκονται στην πόλη; 
 
Είναι μέσα στο Δήμο Βόλου, βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της Νέας Δημητριάδας και της Αγριάς.

Από πού έρχονται τα σκουπίδια, ποιοι είναι οι… προμηθευτές; 
 
Εδώ και μήνες, έρχονται καραβιές με χιλιάδες τόνους σκουπίδια από την Ιταλία που καταλήγουν και καίγονται εδώ στο Βόλο και έχουμε καταντήσει ο αποτεφρωτήρας την Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε περασμένα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν και σκουπίδια από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Ποιοι είναι οι άμεσοι ή έμμεσοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία; 
 
Πριν από λίγο διάστημα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, παρουσίασε περίπου 40 επιδημιολογικές μελέτες, που δείχνουν ότι οπουδήποτε έχει γίνει καύση σκουπιδιών, είτε σε σύγχρονους αποτεφρωτήρες, είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες, υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας στις συγκεκριμένες περιοχές. Τα στοιχεία δείχνουν από καρκίνο του πνεύμονα και του ήπατος, μέχρι αυτοάνοσα νοσήματα. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα κι εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε τα πειραματόζωα αυτής της τεχνικής.
 
Ο δήμος τι σας λέει, ποια η θέση του; 
 
Ο δήμος Βόλου πριν ένα μήνα περίπου, πήρε τελικά απόφαση κατά της καύσης των σκουπιδιών, σαν δημοτική αρχή. Αυτό όμως έγινε μετά την μαζική αντίδραση και πίεση των πολιτών.

Υπάρχουν άλλες συλλογικότητες ή φορείς που να στηρίζουν τον αγώνα σας, ενδεχομένως από τον πολιτικό χώρο; 
 
Ο πρώτος που ασχολήθηκε με το πρόβλημα, ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, ο οποίος έκανε επερώτηση στην Βουλή κι έτσι αναδείχθηκε το θέμα. Από εκεί και πέρα, πολλοί φορείς, όπως η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο Ιατρικός Σύλλογος του Βόλου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Του Βόλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι, έχουν ταχθεί κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και συμπαρίστανται στον αγώνα που δίνουμε.

Συνεπώς έχετε και την επιστημονική κοινότητα με το μέρος σας; 
 
Όλη η επιστημονική κοινότητα συμμερίζεται τα αιτήματά μας με εξαίρεση επιστήμονες που έχουν κάποιες σχέσεις με την ΑΓΕΤ.

Τί μηνύματα λαμβάνετε από την κεντρική εξουσία; 
 
Εμείς κατεβήκαμε πριν καιρό στο Υπουργείο και ζητήσαμε να δούμε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κύριο Σωκράτη Φάμελο – τον άνθρωπο δηλαδή που έδωσε την τελευταία άδεια. Μάλιστα η επιτροπή μας, στις 26 Μαρτίου, κατέλαβε το γραφείο του και ζητήσαμε επιτακτικά εδώ και τώρα ανάκληση της άδειας. Από εκεί και πέρα ο υπουργός δεν έχει κάνει κάτι, έχει υποσχεθεί απλά ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι, έχει συναντηθεί με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή, με τους πολίτες όμως και τους τοπικούς φορείς δεν έχει συναντηθεί.

Τα δικά σας μηνύματα; 
 
Αυτό που λέμε είναι ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και σίγουρα δεν θα βγει σε καλό, γιατί όλη η πόλη είναι εναντίον αυτών των δραστηριοτήτων.

Ποιές είναι οι επόμενες δράσεις της «Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου και συνολικά της τοπικής κοινωνίας; 
 
Στις 5 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι, οργανώνουμε το πανβολιώτικο συλλαλητήριο και όλοι μαζί, σύσσωμη δηλαδή η κοινωνία του Βόλου θα συμμετέχουμε, με κύριο αίτημα την ανάκληση της απόφασης για την καύση των σκουπιδιών, εδώ και τώρα.

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση