NEA

Εκδήλωση Σ.Π.Ο.Α.Κ. για τον Κορινθιακό Κόλπο: «Ο Κορινθιακός εκπέμπει "SOS"! Θα τον ακούσουμε;»

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών διεξήχθη το Σάββατο 4/2/2023 στην Αλυκή Βοιωτίας η προγραμματισμένη εκδήλωση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» και

των Τοπικών Συλλόγων: 1. Επιτροπή Πολιτών Αλυκής, 2. Σύλλογος Γυναικών Αλυκής «Τίφες», 3. Σύλλογος «Αργώ Αλυκής Βοιωτίας», 4. Ναυτικός Όμιλος Αλυκής Βοιωτίας, 5. Σύλλογος Ξηρονομαίων και 6. Επιτροπή Πολιτών Χωστίων – Σαραντίου, με θέμα: «Αίτηση εταιρείας για οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στη θέση Βουρλιά Βοιωτίας», καθώς και για την γενικότερη κατάσταση του Κορινθιακού Κόλπου.

Από τις τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων υπήρξε κοινή διαπίστωση, ότι οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στην περιοχή είναι ήδη επιβαρυντικές για το θαλάσσιο περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα και ότι θα το επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, εάν προχωρήσει η οριοθέτηση της υπό ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ. καθιστώντας τις ακτές της περιοχής ακατάλληλες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Δυστυχώς η αρνητική έκφραση γνώμης τόσο των Τοπικών Κοινοτήτων, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τρόπο προκλητικό και αντιθεσμικό αγνοήθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, το οποίο παραποιώντας τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέφρασε θετική γνώμη για την οριοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη και εκφράζοντας την ομόθυμη θέση των παρευρισκομένων, αποφασίστηκε:

  1. Η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας το οποίο ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. θα αναλάβει να κοινοποιήσει στους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμος κ.α.) και στα ΜΜΕ.
  2. Η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου αποτελούμενο από εκπροσώπους των Τοπικών Συλλόγων και παρισταμένους πολίτες, το οποίο σε συνεργασία με άλλες Οικολογικές Οργανώσεις της περιοχής θα επιδιώξει τη συγκρότηση μετώπου αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, σε ενδεχόμενη αδειοδότηση της Π.Ο.Α.Υ.
  3. Παρέμβαση προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Θηβαίων για υποστήριξη της αρνητικής άποψης της τοπικής κοινωνίας με κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο, εφόσον χρειαστεί.

Στην εκδήλωση εκτός των διοργανωτών παρευρέθηκαν:

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Γιώτα Πούλου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» κ. Τάσος Δροσόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων & Αυτόνομων Δυτών «Κρισσαίος» κ. Γιάννης Πολυζώης, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «ΟΖΟΝ» κ. Αναστάσιος Φιλιππίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Μελισσάρης (Στερεά Υπεροχής) και κ. Αντώνης Βούλγαρης (Ελεύθερη Στερεά), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, Αντώνης Τουλουμάκος, Χρήστος Ρούσσος και Θωμάς Κιούσης, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Στάθης Κεφαλάς, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Χωστίων κ. Μάκης Δέδες, ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Θοδωρής Μαρίνης και ο πρώην Δήμαρχος Θηβαίων κ. Θανάσης Σκούμας.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=UaLc30fiZ5s&ab_channel=RadioThiva97.5

 

 

 

 

 

                                                                           Εκ του γραφείου τύπου Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»   

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση