NEA

Πανελλαδική Συνάντηση για την Ενέργεια

Η ενεργειακή έξαρση, που έχει οδηγήσει σε πλήθος κινηματικών αντιστάσεων σε όλη τη χώρα, αλλά και στη συγκρότηση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια τον Οκτώβρη του 2020, συνεχίζεται αμείωτη. Η έξαρση αυτή απλώνεται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων (αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικής κλίμακας, μονάδες φυσικού αερίου, μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, εξορύξεις Υ/Α, αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, έργα αποθήκευσης κλπ.) και φέρει τη «σφραγίδα» του ιδεολογήματος της ανάπτυξης και της πλήρους εμπορευματοποίησης της παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας. Οι υποτιθέμενοι εθνικοί στόχοι, στην ουσία, δεν υπάρχουν. Η διεθνοποιημένη και πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού.
Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι αυτή που σχετίζεται με τις εκτεταμένες -και μη αναστρέψιμες- περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών, όπως τα παντός είδους έργα ΑΠΕ, η χρήση του φυσικού αερίου, τα μεγάλα φράγματα και ακόμη και η πυρηνική ενέργεια έχει επενδυθεί με πράσινο μανδύα και συνδεθεί με υπερφιλόδοξες προσδοκίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι οποίες έχουν διαψευστεί με πάταγο. Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας, νησιωτική ή ηπειρωτική, ορεινή ή πεδινή, που να μην έχει βιώσει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης δράσης των ενεργειακών ομίλων, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν κράτος εν κράτει, ενώ, την ίδια ώρα, οι τοπικές κοινωνίες παραγκωνίζονται. Τα ισοπεδωμένα βουνά, τα τσιμεντωμένα ποτάμια, τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα και οι σοβαρές μειώσεις στους πληθυσμούς των απειλούμενων ειδών αποτελούν τις θλιβερές αποδείξεις αυτής της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.
Όσο κι αν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, η απουσία κοινωνικής προστασίας και η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς ενέργειας ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση. Ένα καθεστώς ασφυξίας τείνει να δημιουργηθεί, που έρχεται να ενταθεί από μια ακραία εκτόξευση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και -σίγουρα- πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες ενέργειας δοκιμάζεται σκληρά και τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας εντείνονται.
Τα κινήματα πολιτών και οι κοινωνικοί φορείς που αντιστεκόμαστε στην ενεργειακή λαίλαπα σε όλη τη χώρα, νιώθουμε την ανάγκη να αποκτήσουμε ενιαία φωνή και να συντονίσουμε τις δράσεις μας.
Ως πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, σας απευθύνουμε κάλεσμα για μια νέα πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, την αναζήτηση επίκαιρων στόχων και τη συνδιαμόρφωση τρόπων μαζικής και συντονισμένης δράσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο 1 της Νομικής σχολής Αθήνας, μεταξύ 10:00 και 19:00.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την πανελλαδική συνάντηση θα ακολουθήσει η συνέλευση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, μεταξύ 10:00 και 15:00. Οι συλλογικότητες που αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης του πανελλαδικού Δικτύου και αποδέχονται το βασικό πλαίσιο θέσεων και λειτουργίας του, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικές με τη συμμετοχή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 6942984299.
Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, είναι ένα σχήμα οριζόντιας λειτουργίας και συντονισμού της δράσης συλλογικοτήτων απ’ όλη τη χώρα, που έχουν άμεση «εμπλοκή» και δράση για πληθώρα ποικίλων ενεργειακών δραστηριοτήτων, από τη Σαμοθράκη, μέχρι τη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, από τα Άγραφα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά, μέχρι το νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, από την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη, από τα νησιά του Ιονίου, μέχρι αυτά των Κυκλάδων και του λοιπού Αιγαίου. Λειτουργεί στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου θέσεων και τρόπου λειτουργίας, ενώ διαρκώς προσπαθεί για την επικαιροποίηση και εμβάθυνση των επεξεργασιών και του δημόσιου λόγου του.
* Η συνάντηση θα γίνει στις 18 Μαρτίου 2023 στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο 1 της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ από τις 10:00 μέχρι τις 19:00.

05/03/2023

ΠΗΓΗ: Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μάνης

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση