Αργοπεθαίνουν τα πλατάνια από βαριά ασθένεια
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων, καθώς τα πλατάνια αργοπεθαίνουν από μια βαριά ασθένεια.
Την ασθένεια τού «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani, ο οποίος προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.
|
Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία. Στην Ελλάδα πιθανόν, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Πελοπόννησο, και Ηπειρο αλλά τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντοπιστεί στη Θεσσαλία και στην περιοχή μας, τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης.
Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης ενώ σε προσβεβλημένα δένδρα που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, όταν αποκολληθεί ο φλοιός, διακρίνονται κατά μήκος του κορμού και των κλάδων λωρίδες (σκούρου καφέ χρώματος) μεταχρωματισμένου ξύλου.
Το δασαρχείο Τρικάλων προέβη στη λήψη προληπτικών μέτρων επείγοντος χαρακτήρα όπως: Χαρτογράφηση των προσβεβλημένων περιοχών και καθορισμός και οριοθέτηση ζωνών των εστιών προσβολής καθώς και έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης, με την οποία ρυθμίστηκε ο τρόπος υλοτομίας, κλάδευσης και εκρίζωσης ατόμων πλατάνου στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Τρικάλων. Επίσης, έχει καταγράψει τις εστίες προσβολής και τα προσβεβλημένα πλατάνια καθώς και τα γειτονικά τους υγιή και συντάσσει ήδη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το φαινόμενο όμως, είναι σε εξέλιξη αφού ήδη εντοπίστηκαν πρόσφατα νέες εστίες εκτός ζωνών στην περιοχή μας αλλά και νέες εστίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ως εκ τούτου, απαιτείται συντονισμένη δράση σε πανελλήνιο επίπεδο για την εκρίζωση της ασθένειας από τη χώρα, τονίζει ο κ. Κουλουκούρας.
Σημαντικότατη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και στο πλαίσια αυτό «η Υπηρεσία μας, προσθέτει, έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ενώ έχουν ενημερωθεί και συνδράμουν προς αυτόν το σκοπό όλοι οι φορείς: η Περιφερειακή Ενότητα, η Πολιτική Προστασία, και οι δήμοι Τρικκαίων, Πύλης και Φαρκαδόνας.
Μάλιστα, τοπικά ραδιόφωνα εκπέμπουν καθημερινά μηνύματα για το μέγεθος του προβλήματος». «Η συνεργασία όλων των φορέων και η κοινή δράση όλων μας, μπορεί να σώσει τα πλατάνια της περιοχής μας ενώ η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό τους», καταλήγει ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
SOS για τα πλατάνια της Ηλείας – Έκκληση από τον δασάρχη Πύργου: «Μην τα κόβετε για θέρμανση!»
Διαστάσεις γενικευμένης επιδημίας σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ανάμεσα τους και η Ηλεία, έχει λάβει πλέον η θανατηφόρος ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis Platani) στην εξάπλωση της οποίας συμβάλλει ένα σπόριο του συγκεκριμένου μύκητα που εισβάλλει στο κάμβιο του δέντρου, φτάνει μέχρι τις ρίζες του και το νεκρώνει. Σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή τονίστηκε ότι σημαντικότερος κρίκος για την αντιμετώπιση της ασθένειας δεν είναι άλλος από την ενημέρωση της κοινωνίας για τον κίνδυνο διάδοσης της από προσβεβλημένες περιοχές.
Ο συνηθέστερος τρόπος διασποράς του μύκητα είναι από ανθρώπινες δραστηριότητες με εργαλεία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.), που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προσβεβλημένα δέντρα και στη συνέχεια σε υγιή, όπως επίσης και με τα εκσκαπτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε «άρρωστες» περιοχές. Κατονομάστηκε ως ο σημαντικότερος φορέας… διάδοσης του μύκητα ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ αναφέρθηκαν πλήθος παραδειγμάτων από εργολαβίες σε ποτάμια αλλά και σε πλατείες όπου μπουλντόζες διέσπειραν την ασθένεια.
“Δεν υπάρχει τρόπος ίασης”…
Μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, τόνισε πως“Το παθογόνο προσβάλλει και νεκρώνει δέντρα οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας. Ο μύκητας έχει καταγραφεί από το 1935 στην Αμερική απ` όπου έχει εισαχθεί στην Ευρώπη το ’44-’45 από κιβώτια που είχαν φτιαχτεί με ξύλο πλατανιού. Για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στην Ιταλία το 1972 ενώ, πλέον, έχει εντοπιστεί και στη Γαλλία, στην Ελβετία, στην Αλβανία και στην ευρωπαϊκή Τουρκία. Ο μύκητας προσβάλλει μόνο πλατάνια που σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι ελιές, οι καρυδιές και οι καστανιές από αυτό το παθογόνο. Ωστόσο, η ασθένεια είναι θανατηφόρος. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα δέντρο προσβληθεί από την ασθένεια, δεν υπάρχει τρόπος ίασης».
Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο για την μη εξάπλωση της ασθένειας είναι ότι όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση σε μικρές εστίες προσβολής και σε πρώιμο στάδιο, είναι δυνατή η λήψη μέτρων για την εκρίζωση ή τον περιορισμό της εξάπλωσης του μύκητα… αποτελεσματικότερο όλων είναι η καύση των προσβεβλημένων δέντρων.
Μεγάλος αριθμός προσβεβλημένων δέντρων στην Ηλεία…
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Λάττας περιγράφοντας το μέγεθος και την έκταση του προβλήματος, «Στην Ελλάδα αρχικά η ασθένεια καταγράφηκε το 2003 σε μια περιορισμένη έκταση στον νομό Μεσσηνίας. Μέσα σε μια δεκαετία η ασθένεια επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα”.
«Δυστυχώς χημική καταπολέμηση δεν υπάρχει… το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε ή να εμποδίσουμε την επέκταση της ασθένειας είναι με μηχανικά μέσα. Δηλαδή απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δέντρων και στη συνέχεια το επιτόπιο κάψιμο τους. Οι μολύνσεις μπορούν να αποφευχθούν με καλό καθαρισμό και κατάλληλη απολύμανση των εργαλείων και των μηχανημάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η κλάδευση και η κοπή του προσβεβλημένου δέντρου αφού μπορεί να αποτελέσει αιτία εξάπλωσης του μύκητα. Δυστυχώς και στην περιοχή της Φολόης, στη Νεμούτα, στη Νεράιδα, το Βασιλάκι… περιοχές που διαθέτουν πλατάνια, όσα δείγματα έχουμε πάρει όλα τα δέντρα είναι προσβεβλημένα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των προσβεβλημένων δέντρων, τώρα που είναι χειμώνας ίσως δεν είναι ορατό αλλά την Άνοιξη θα είναι εμφανέστατο. Στόχος μας είναι να μεταδοθεί το μήνυμα ώστε οι πολίτες να μην κλαδεύουν τα πλατάνια. Είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει. Δυστυχώς το δικό μας πλατάνι που αποτελεί και σημαντικό μνημείο αφού πολλά από αυτά είναι υπεραιωνόβια, κλαδεύεται ακόμα και για θέρμανση. Θα παρακαλέσω λοιπόν να μην κόβουν οι πολίτες πλατάνια! Θα είναι κρίμα το δέντρο αυτό να καταστραφεί και να χαθεί. Είναι κρίμα να συμβάλλουμε στην καταστροφή τους!» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάττας.
Σημειώνεται ότι για την ασθένεια έχει εκδοθεί δασική αστυνομική διάταξη που απαγορεύει την υλοτομία και την κοπή ακόμα και νεκρών πλατανιών.
Δημαράς: «Έχουμε καταλήξει σε προτάσεις άμεσης παρέμβασης»
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαράςμιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Πλάτανος: ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση», δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ληφθούν μέτρα. Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, έχει ήδη γίνει μια σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τους αρμόδιους παράγοντες, το ΓΕΩΤΕΕ και τους φορείς. «Ήδη έχουμε καταλήξει σε κάποιες προτάσεις άμεσης παρέμβασης. Κάποιες θέλουν και νομοθετικές ρυθμίσεις. Θα ακούσουμε και τις προτάσεις που θα υπάρξουν και θα ακολουθήσει ακόμη μία σύσκεψη για να πάρουμε τις τελικές προτάσεις, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα σε συγκεκριμένα μέτρα» συμπλήρωσε.
Πηγή: http://www.patrisnews.com