ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΙΤ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΧΑΪΑΣ - ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Την 1 η Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε είδηση στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» pelop.gr, στην tempo24.news, στην npress.gr,

στην inewsgr.com, dytikesmaties.gr κλπ για την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη, μαζί με τρείς αντιπεριφερειάρχες, στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας ( https://pelop.gr/amiantit-telos-peripou-3-000-tonoi- amiantou-apomakrynthikan-apo-to-proin-ergostasio-sto-drepano-achaias/ ).
Η είδηση αφορούσε ενημέρωση για το έργο απομάκρυνσης επικινδύνων αποβλήτων αμιάντου από τον χώρο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ και για τα συγχαρητήρια που οφείλονται στους πολιτικούς προϊστάμενους και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οργάνωση, έγκριση, επίβλεψη και ολοκλήρωση των εργασιών.
Σε όσους έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της μεγάλης ρύπανσης από αμίαντο στον χώρο του πρώην εργοστασίου -για πάνω από μια δεκαετία- είναι γνωστό ότι εκκρεμούσε, τόσο λόγω διοικητικών - δικαστικών προσφυγών όσο και άλλων θεμάτων, η εκτέλεση της Απόφασης του 2011 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την συλλογή και απομάκρυνση του αμιάντου και την εξυγίανση - αποκατάσταση του ακινήτου. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, αφορούν την εκτέλεση της Α΄ Φάσης της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συγκεκριμένα την συλλογή, συσκευασία και τελική διάθεση όλων των υπέργειων αποβλήτων αμιάντου. Οι εργασίες έγιναν από αδειοδοτημένη εταιρεία, η πορεία τους ελέγχονταν από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τακτικές αυτοψίες και εκθέσεις προόδου, και ολοκληρώθηκαν με την διασυνοριακή μεταφορά
συνολικά 2795 τόνων αμιάντου.
Για τις επιμέρους εργασίες αποξήλωσης στοιχείων αμιάντου από τρία κτίρια στον χώρο του πρώην εργοστασίου -ποσότητας 120 τόνων- και για την διαχείριση τους, απαιτούνταν μία επιπλέον άδεια που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (τον Ιανουάριο του 2021). Για την διάθεση των 120 τόνων που αποξηλώθηκαν, ακολουθήθηκαν τα οριζόμενα στην Απόφαση του 2011 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αποτελούν ένα τμήμα των συνολικά 2795 τόνων αμιάντου που μεταφέρθηκαν.
Για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης-αποκατάστασης του ακινήτου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ απαιτείται επιπλέον η εκτέλεση της Β΄ Φάσης της Απόφασης του 2011 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αφορά στα υπόγεια απόβλητα αμιάντου. Βάσει των οριζόμενων στην Απόφαση, θα πρέπει να υποβληθεί νέα μελέτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετά την έγκρισή της να ξεκινήσουν νέες εργασίες στο ακίνητο, από τις οποίες θα προκύψει η πλήρης εξυγίανσή του.
Τα όποια συγχαρητήρια/ευχαριστίες, για τον καθαρισμό από τον υπέργειο αμίαντο του χώρου, θα πρέπει να αποδοθούν αναλογικά, βάσει των σχετικών αποφάσεων και αρμοδιοτήτων, τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την συλλογή και απομάκρυνση του συνόλου των 2795 τόνων αποβλήτων αμιάντου -που επετεύχθη μετά από μακροχρόνιες ενέργειές, με επιμονή για εκτέλεση της τελεσίδικης Απόφασής της, η οποία είχε ποικιλοτρόπως αμφισβητηθεί- όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αποξήλωση των 120 τόνων αμιάντου.
Πέρα λοιπόν από τις δημοσιεύσεις, τις φωτογραφίες και τα συγχαρητήρια, που αμελούν δυστυχώς να αναφερθούν σε σημαντικές αποφάσεις και ενέργειες για το θέμα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, το κρίσιμο στην παρούσα χρονική στιγμή είναι να προχωρήσει άμεσα και η εκτέλεση της Β΄ Φάσης της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για υπόγεια απόβλητα αμιάντου. Το θέμα δεν πρέπει να ξεχαστεί ή να χρονίσει και οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να φροντίσουν για αυτό.

Με Τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

12/08/2021

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση