Το περιβάλλον θύμα των πολεμικών σχεδιασμών.
Πριν τρις μέρες το πρακτορείο Ρόιτερς έκανε μια σοβαρή αποκάλυψη.
Η Εταιρία Cheniere Energy Inc (LNG.A) μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παράγωγης σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να την απαλλάξει από τα όρια στις εκπομπές ρύπων που προκαλούν καρκίνο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μείωνε την παράγωγη, εξέλιξη που θα τίναζε στον αέρα τα σχέδια των Αμερικανών για αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη.
Στην αναμπουμπούλα λένε ο λύκος χαίρεται και βρίσκει την ευκαιρία να υπενθυμίσει το ποιοι στην πραγματικότητα κάνουν κουμάντο. Το βέβαιο είναι ότι ο εκβιασμός της εταιρίας θα περάσει, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις των Δημοκρατικών ότι δεν θα εγκρίνουν τα διαρκή αιτήματα της εταιρίας για άρση των περιορισμών.
Ο Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη θυσιάζοντας τα γεωπολιτικά του σχέδια στην Ευρώπη για να μην πάθουν καρκίνο οι κάτοικοι στο Τέξας. Ειδικότερα αυτοί που βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στα περίχωρα της πόλης Corpus Christi της Ακτής του Κόλπου η οποία κατοικείται από μειονότητες και φτωχολογιά. Ο κίνδυνος θα σημάνει όταν η ατμόσφαιρα θα κατακλειστεί από την φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο κατεξοχήν δηλαδή καρκινογόνες ουσίες που πάνω από κάποιο επίπεδο στην ατμόσφαιρα προκαλούν καρκίνο και γενετικές μεταλλάξεις.
Αυτή η αποκάλυψη θέτει με άλλους όρους τα μεγάλα ερωτήματα για την κλιματική αλλαγή ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Σε τέτοιες συνθήκες φυσικό κι επόμενο είναι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση να αποτελέσει παρελθόν. Ακόμα και αυτά τα δειλά μέτρα για την κλιματική αλλαγή που συμφωνηθήκαν στο κείμενο της «Συμφωνίας της Γλασκώβης για το κλίμα», θα μείνουν στα χαρτιά.
Μπροστά στην επιδίωξη για οικονομική και στρατιωτική ισχύ δεν διστάζουν να θυσιάσουν το μέλλον του πλανήτη αδιαφορώντας για τις επόμενες γενιές που θα ζουν με φονικές πλημύρες και καύσωνες οι οποίοι θα φτάνουν τους 50 βαθμούς όπως είδαμε τον Μάη που μας πέρασε στην Ινδία.
Τα μέτρα που προέβλεπε η συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα είχαν στόχο να μην ξεπεράσει η υπερθέρμανση μέχρι το τέλος του αιώνα τον 1,5 βαθμό Κελσίου, γιατί αυτό θα σήμαινε τεράστιες επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη με αφόρητους καύσωνες, φωτιές και πλημμύρες. Ήδη, κάποια από αυτά τα λεγόμενα «έντονα καιρικά φαινόμενα» ίσως να είναι ο προάγγελος της καταστροφής που θα έρθει. Τα είδαμε τον προηγούμενο χρόνο στην Γερμανία και την Κίνα με τις πλημύρες. Είδαμε μεγάλες εκτάσεις στην Σιβηρία και τον Καναδά να καίγονται για μήνες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπάρχει τώρα 50% πιθανότητα η θερμοκρασία του πλανήτη να ξεπεράσει έστω και προσωρινά τον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έως το 2026. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα τεράστια αύξηση των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η προηγούμενη έκθεση του οργανισμού που
δημοσιεύθηκε το 2015 έδινε μηδέν την πιθανότητα μια από τις επόμενες πέντε χρονιές, δηλαδή μέχρι το 2020, να είναι θερμότερη της προβιομηχανικής εποχής κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό δείχνει το πόσο ραγδαία επιδεινώνεται η κατάσταση. Τα σχέδια για τον περιορισμό της καύσης ορυκτών καυσίμων που είχαν επιβληθεί από την ΕΕ και περιόριζαν έστω και δειλά τις εκπομπές ρύπων μετά τις αντιρωσικές κυρώσεις πάνε περίπατο. Σε Αγγλία και Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επανέρχεται το κάρβουνο ως βασική καύσιμη ύλη για την παράγωγη ενέργειας. Ενώ η εισαγωγή του πανάκριβου σχιστολιθικού αέριου θα επιβαρύνει παραπέρα το περιβάλλον όταν ακόμα και ο Καναδάς ακύρωνε την κατασκευή αγωγού LNG λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ η Γαλλία (όπου μέχρι και πριν τις κυρώσεις είχε απαγορευτεί η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου) τώρα αποφάσισε να εισάγει από τις ΗΠΑ αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο.
Στην Ελλάδα η βίαιη και απότομη απολιγνιτοποίηση από την μια και η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αέριου από την άλλη για να γεμίσουν οι τσέπες ¨των κολλητών ¨ οδήγησε στην μείωση της ενεργειακής αυτονομίας της με αποτέλεσμα στη χώρα να παράγεται μόλις το 18,2% της καταναλισκόμενης ενέργειας από το 35% που παραγόταν περίπου προ 5ετίας. Γεμίζουν από την άλλη τα βουνά της Εύβοιας και των νησιών με ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν την χλωρίδα και την φυσική ομορφιά του τοπίου. Μέχρι και σε αρχαιολογικούς χώρους όπως καταγγέλλει το «Πανελλαδικό δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια» επιχειρούν να βάλουν ΑΠΕ βάζοντας τον κόσμο να τις πληρώνει από πάνω, ενώ σειρά από όσο φαίνεται έχουν και οι θάλασσες
Η Ελληνική κυβέρνηση φαντασιώνεται ότι θα γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με τις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη για τα Βαλκάνια την στιγμή που η Ελλάδα κατέχει ρεκόρ ενεργειακής φτώχειας, με παγκόσμιο ρεκόρ στο κόστος της βενζίνης
Για την κλιματική αλλαγή δεν φταίνε μόνο τα ορυκτά καύσιμα αλλά και οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που επιλεκτικά ανάλογα με τα καλά και συμφέροντα επιλέγουν το τι είδος οικολογική πολιτικής θα εφαρμόσουν όπου αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της κερδοφορίας. Έτσι είναι πολύ βολικό να προβάλουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για παράδειγμα που κοστίζουν διπλάσια τιμή από τα συμβατικά μην υπολογίζοντας από την άλλη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα έχουν οι τόνοι σκράπ που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και το γεγονός ότι τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι απλησίαστα όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τα μεσαία στρώματα. Το ίδιο θα συμβεί και με τους καυστήρες όπου οι φτωχοί θα αδυνατούν να τους αντικαταστήσουν, ενώ το κόστος της «πράσινης» αναβάθμισης των δημοσίων κτηρίων δήμων κλπ κατά την συνήθη πρακτική θα φορτωθεί και πάλι στο κόσμο .
Το αποτέλεσμα είναι πώς η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να προελαύνει, όπως προελαύνει χρόνο με τον χρόνο εδώ και δεκαετίες επειδή τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις είναι άσφαιρα. Και τα δάκρυά τους κροκοδείλια!. Χαρακτηριστική περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση που, βασιλικότερη του βασιλέως, με τον κλιματικό νόμο που ψήφισε τον Μάιο επίσπευσε ακόμη περισσότερο, κατά πέντε χρόνια το 2030(!), την ημερομηνία απαγόρευσης αυτοκινήτων με μηχανή εσωτερικής καύσης Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν στην συζήτηση για τον κλιματικό νόμο τον Μάιο που μας πέρασε όπου με αντιλαϊκά μέτρα προσπάθησε να πείσει ότι ενεργοποιείται ενάντια στην αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα που είναι 3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον στον υπόλοιπο πλανήτη. Συγκεκριμένα, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη η αύξηση μεσοσταθμικά είναι μισός βαθμός, στην Ελλάδα είναι 1,5 βαθμός, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης στην συνεδρίαση της επιτροπής στην βουλή.
Ο κλιματικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση στην πραγματικότητα επιδιώκει το όποιο κόστος για την προστασία του περιβάλλοντος να το πληρώσει ο λαός. Να πολλαπλασιάσει το κόστος ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια διασφαλίζοντας την κερδοφορία πολλών ομίλων και καρτέλ που προσδοκούν μεγάλα κέρδη μέσω της «πράσινης ανάπτυξης» και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν θα ταλαιπωρείται από περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
21/07/2022