Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

Εσύ γνωρίζεις το μέγεθος των παράκτιων ανεμογεννητριών που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις ελληνικές θάλασσες;
Η πρότυπη ανεμογεννήτρια του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων είναι η Vestas V-236 των 15 MW. Η ανεμογεννήτρια αυτή έχει συνολικό ύψος 280 μέτρα, διάμετρο ρότορα 236 μ. και επιφάνεια σάρωσης 43,7 στρ., δηλ. 100 μέτρα περισσότερο από την υψηλότερη ανεμογεννήτρια στην Ελλάδα σήμερα (Vestas V-150)! Το ύψος της πλησιάζει ακόμα και το ύψος του Πύργου του Άιφελ!
Περίπου 1.150 τέτοιες ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν στις ελληνικές θάλασσες μέχρι το 2050, όλες σε απόσταση από 1 ναυτικό μίλι (ΝΜ), δηλ. 1.852 μ., έως 6 ΝΜ από τις ακτές του Αιγαίου και έως 12 ΝΜ από τις ακτές του Ιονίου, κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο τοπίο, το περιβάλλον και τον τουρισμό των παράκτιων περιοχών. Την ίδια στιγμή, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά:
- Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απόστασης των θαλάσσιων αιολικών από τις ακτές το 2020 ήταν 23,3 χλμ., δηλ. 14,48 ΝΜ, και παρουσιάζει αυξητική τάση.
- στο Βέλγιο σαν γενικός κανόνας τηρείται η απόσταση τουλάχιστον 12 ΝΜ από τις ακτές.
- στη Γαλλία για τα νέα έργα προβλέπεται ελάχιστη απόσταση 22 χλμ. από τις ακτές.
- στη Γερμανία το ύψος των ανεμογεννητριών περιορίζεται στα 125 μ. όταν είναι ορατές από τις ακτές. Μάλιστα το κρατίδιο Mecklenburg – Vorpommern έχει απαγορεύσει τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στα 12 ΝΜ από τις ακτές για λόγους τουρισμού.
- στην Ολλανδία όλα τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα χωροθετούνται πέραν των 12 ΝΜ από τις ακτές.
Οι πρώτες περιοχές που θα "υποδεχτούν" τα νέα θαλάσσια αιολικά είναι η Νότια Εύβοια, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, η Κρήτη, η Ρόδος, η Χίος, η Δονούσα και η Γυάρος.
Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση το σχέδιο ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με προθεσμία μέχρι τις 30/11!
Εάν θέλεις να συμμετάσχεις στη διαβούλευση για να εκφράσεις την αντίρρησή σου, στείλε μας ένα email.
 
23/12/2023
ΠΗΓΗ: Περιβαλλοντικός ομιλος  μάνης

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση