Καλά νέα!

ΤΗΝΟΣ: Απόσυρση αιολικού σταθμού έπειτα από αντίδραση των πολιτών!
Μια πρόσφατη εξέλιξη στην Τήνο έδειξε για ακόμα μια φορά ότι οι αγώνες για την υπεράσπιση της φύσης φέρνουν απτά αποτελέσματα.
Διαβάστε τις δύο σχετικές αναρτήσεις:
Σελίδα "Η Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών", ανάρτηση στις 20/12/2023:
Από το 2017 η ΔΕΗ έχοντας άδεια παραγωγής ενός ΑΣΠΗΕ με 5 Α/Γ κοντά στον Μαμάδο της Τήνου, έχει προχωρήσει σε δύο διαγωνισμούς για την εύρεση εργολάβων που θα εγκαταστήσουν το έργο. Όμως, και οι δύο διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.
Το 2022, η ΡΑΕ, αντικαθιστά την άδεια παραγωγής της ΔΕΗ για τις Α/Γ του Μαμάδου, με βεβαίωση παραγωγού, η οποία έχει ισχύ μέχρι το 2028.
Κάτοικοι και φορείς της Τήνου, έχουν προσβάλει την άδεια παραγωγής και την βεβαίωση παραγωγού στο ΣτΕ και αναμένουν την εκδίκαση.
Τον Μάιο του 2023 η ΡΑΕ αποδέχεται την αίτηση αποχώρησης του συγκεκριμένου ΑΣΠΗΕ από το "Ειδικό διασυνδετικό έργο Πολυπόταμος - Ν. Μάκρη και δίκτυο υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας", με αποτέλεσμα να παυθεί αυτοδικαίως η τελευταία βεβαίωση παραγωγού και να αποσυρθεί το έργο.
Ο αγώνας των Τηνιακών απέναντι στις καταστροφικές "πράσινες" επενδύσεις είχε, έχει και θα έχει αποτελέσματα!
Ανάρτηση του δικηγόρου των Τηνιακών Τρύφωνα Κόλλια στις 20/12/2023:
Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ είχε από το 2005 λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 4.5 MW στο νησί της Τήνου στην θέση «ΜΑΜΑΔΟΣ».
Τον Ιούνιο του 2019 προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση της 1 εκ των 5 ανεμογεννητριών του ανωτέρω ΑΣΠΗΕ. Την εν λόγω Απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση προσέβαλλε ο Δήμος Τήνου μέσω του Γραφείου μας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ασκώντας την προβλεπόμενη Αίτηση Ακύρωσης.
Παράλληλα και ενώ εκκρεμούσε στο ΣτΕ η εκδίκαση της ανωτέρω Αίτησης Ακύρωσης, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ έλαβε τον Αύγουστο του 2021 και την Άδεια Εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εκκινήσει τις σχετικές εργασίες κατασκευής του σταθμού της. Ωστόσο, για την ακύρωση της εν λόγω Άδειας κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 ενώπιον του ΣτΕ, Αιτήσεις Ακύρωσης αφενός από τον Δήμο Τήνου και αφετέρου από 50 κατοίκους του νησιού και ιδιοκτήτες γης της περιοχής εγκατάστασης.
Οι ανωτέρω συντονισμένες ενέργειες σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την πρόδηλη βασιμότητα των προβληθέντων Λόγων Ακύρωσης, ανάγκασαν την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ να ζητήσει η ίδια την ανάκληση ΟΛΩΝ των ΑΔΕΙΩΝ της, τον Αύγουστο του 2022, εκδοθείσας σχετικά της υπ’ αριθ. Ε-33/2023 Απόφασης της ΡΑΕ, δια της οποίας πράγματι βεβαιώθηκε η απένταξη του εν λόγω ΑΣΠΗΕ από το «Ειδικό διασυνδετικό έργο Πολυπόταμος - Ν. Μάκρη και δίκτυο υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας», όπερ είχε ως άμεση συνέπεια, δυνάμει του άρθρου 102 παρ. 2 του ν. 4951/2022, την αυτοδίκαιη παύση της ισχύος όλων των αδειών και εγκρίσεων που είχαν από την δεκαετία ήδη του 2000 χορηγηθεί στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για τον συγκεκριμένο σταθμό.
Εν ολίγοις, ένας ακόμα Αιολικός Σταθμός οριστικά και αμετάκλητα αποσύρεται από την Τήνο, το νησί με τους πλέον συντονισμένους και οργανωμένους αγώνες για την προστασία της ιδιοσυστασίας του έναντι της αλόγιστης εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ σε βάρος του μοναδικού κυκλαδίτικου τοπίου.
Σχόλιο δικό μας:
Η εξέλιξη αυτή για τον αιολικό σταθμό της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ στην Τήνο δείχνει σαφώς ότι οι εταιρείες υπολογίζουν σοβαρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκδηλώνονται σε κινηματικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο, και η ύπαρξη τέτοιων αντιδράσεων μπορεί να τις οδηγήσει ακόμα και στο να αποσυρθούν μόνες τους από έργα που βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Τη στιγμή αυτή στην Τήνο έχουν τοποθετηθεί 3 μεσαίου ύψους ανεμογεννήτριες (εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων) και έχει απομείνει μόνο ένα υπό σχεδιασμό αιολικό εργοστάσιο από τον Όμιλο Κοπελούζου με 10 ανεμογεννήτριες (αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου ενιαίου έργου στα νησιά Άνδρος-Τήνος-Πάρος-Νάξος και η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια). Από την άλλη, μια ματιά στο χάρτη της ΡΑΑΕΥ μας δείχνει ότι στην Τήνο έχουν ακυρωθεί άδειες συνολικά 41 ανεμογεννητριών!
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι ο αγώνας των κατοίκων της Τήνου για να υπερασπιστούν τον τόπο τους έχει φέρει μέχρι στιγμής μεγάλα αποτελέσματα και οδεύει προς ακόμα περισσότερα!
Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν!
Στην εικόνα βλέπουμε ένα μοναδικό τοπίο της Τήνου.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΗΣΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ!
 
23/12/2023
ΠΗΓΗ: Περιβαλλοντικός ομιλος  μάνης

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση