Ημέρα νερού: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την πηγή ζωής ως αιτία πολέμου!

Άμεση και εύκολη πρόσβαση στο νερό για όλους: η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εστιάζει στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, για όλους, χωρίς διακρίσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα και το σύνθημα "Leaving No one Behind", αυτά είναι 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το νερό ως πηγή ζωής και αιτία πολέμων.

1. Η μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες

Η γεωργία αποτελεί τον Νο1 παράγοντα μείωσης του καθαρού νερού παγκοσμίως, αφού οι αντλήσεις που γίνονται για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών, αγγίζει έως και το 70%. Το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει έως και στο 90% σε χώρες όπως το Πακιστάν, όπου η γεωργική δραστηριότητα είναι πιο εντατική. Οι ποσότητες νερού που απαιτούνται για την παραγωγή τροφών και την εκτροφή ζώων, θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα ανά τον κόσμο, που ήδη απειλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

2. Κλιματική αλλαγή σημαίνει αλλαγή στην κατανομή και την ποιότητα νερού

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού. Σε έναν θερμότερο πλανήτη, όπου οι εναλλαγές του καιρού και των φυσικών φαινομένων είναι βίαιες, οι πλημμύρες διαδέχονται συχνά την ξηρασία και αντίστροφα, η ατμόσφαιρα "συγκρατεί" πολύ περισσότερη υγρασία, οι ξηρές περιοχές γίνονται ξηρότερες και οι υγρές περιοχές πιο υγρές. Τα ακραία φαινόμενα επηρεάζουν ως εκ τούτου και την ποιότητα του νερού, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε θάλασσες, λίμνες και ποταμούς, δημιουργούν συνθήκες ακατάλληλες για την υδρόβιο ζωή και τα ψάρια που καταναλώνει ο άνθρωπος.

3. Το νερό ως "casus belli"

Εκτός από πηγή ζωής, το νερό αποτελεί και παράγοντα κοινωνικής αναταραχής και ένοπλων συγκρούσεων, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Όλο και πιο συχνά, έθνη και πληθυσμιακές ομάδες καλούνται να επιλύσουν τις διαφορές τους για τη διαχείριση του νερού. Η απρόβλεπτη εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του πληθυσμού υπονομεύουν αυτές τις προσπάθειες συμβιβασμού, απειλώντας την τοπική αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα και επηρεάζοντας τη γεωργική παραγωγή, τις μετακινήσεις πληθυσμών και την ευμάρεια του ανθρώπινου είδους.

4. Νερό για όλους δεν φτάνει

Περίπου 2,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ περίπου 4,5 δισ. άνθρωποι στερούνται εγκαταστάσεων υγιεινής στην οικία τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού, για τουλάχιστον 1 μήνα τον χρόνο. Σημειώνεται ακόμη, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που βρίσκεται στη φύση είναι θαλασσινό. Από τα υδάτινα αποθέματα, περίπου το 97,39% βρίσκονται στους ωκεανούς και δεν είναι πόσιμα.

5. Όταν το νερό μπορεί να σκοτώσει

Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από ασθένειες που προκαλούνται από το βρώμικο νερό. Πολύ συχνά, τοξικά και άλλα απόβλητα μολύνουν το νερό με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση