ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!!!

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ!!!

(Η παραίτηση της Υπόδικης για το ΜΑΤΙ και ανίκανης ηγεσίας της Πυροσβεστικής να επιχειρήσει στα Δάση, είναι η μόνη, αυτονόητη και ελάχιστη πράξη τιμιότητας)

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Διάβασα στο φιλόξενο Ιστολόγιο dasarxeio.com μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη ενός μελετητή και Απόστρατου Στρατηγού και Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής στο οποίο καταλήγει ότι η απόφαση ανάθεσης της Πυροπροστασίας των Δασών το 1998 στην Πυροσβεστική, ήταν βεβιασμένη, πρόχειρη, χωρίς μελέτη, χωρίς σταθμισμένους Εθνικούς στόχους και ότι η Πυροσβεστική απέτυχε στην επίτευξη των όποιων στόχων που είχαν τεθεί από την Πολιτεία.

Οι στόχοι τότε ήταν: Η μείωση των καμένων εκτάσεων, ο καλύτερος Συντονισμός και η δραστική μείωση των εξόδων της Δασοπυρόσβεσης.

Χρειάστηκαν 23 χρόνια για να καταλάβουμε μετά από διαδοχικές, τεράστιες κάθε χρόνο και ειδικότερα, τις καταστροφές του 1998, 2000, 2007, 2012, 2018 και του 2021, ότι οι παραπάνω στόχοι ήσαν κίβδηλοι.

Καταγράφουμε από το 1998, 222 νεκρούς συμπολίτες μας19.000.000 (! ! !) στρέμματα καμένες εκτάσεις Δασικών Οικοσυστημάτων που κάηκαν και αρκετές μάλιστα στα πευκοδάση μας ξανακάηκαν περισσότερες φορές γεγονός που καθιστά αδύνατη την φυσική αναγέννησή τους.

Τα έξοδα της Δασοπυρόσβεσης τουλάχιστον εικοσαπλασιάστηκαν. Κι αν υπολογίσουμε τις παρελκόμενες καταστροφές από τις πλημμύρες συχνά επίσης με νεκρούς, την διάβρωση των εδαφών μας και επομένως την αδυναμία αποκατάστασης των οικοσυστημάτων μας, την καταστροφή τεράστιων γεωργικών εκτάσεων με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες και την Εθνική οικονομία μας. Αν υπολογίσουμε και το ξεσπίτωμα χιλιάδων συμπολιτών μας η μεταφορά της Δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική δεν ήταν μόνο λάθος. ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΑ.

 

Δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη Πυροσβεστική στον Κόσμο με πολυάριθμους Στρατηγούς και Στρατηγίσκους περισσότερους και από όσους έχει ακόμα και ο Ελληνικός Στρατός.

Με τον μεγαλύτερο στόλο Πυροσβεστικών οχημάτων στον Κόσμο (πάνω από 3.000) και  με την δημιουργία ενός τεράστιου εναέριου Δασοπυροσβεστικού στόλου με 90 ! ! ! εναέρια μέσα.

Μερικά από τα μέσα αυτά (περίπου 30) είναι ιδιωτικά ελικόπτερα που πολυχρησιμοποιούνται χωρίς λόγο, που αμείβονται με βάση τις ώρες πτήσης τους, ο αριθμός των οποίων δεν ελέγχεται από κανέναν. Μάλιστα όλα τα χρόνια η Πυροσβεστική ποτέ δεν δημοσίευσε έναν αναλυτικό απολογισμό εξόδων για την δραστηριότητα αυτή.

Η γνώμη μου είναι ότι από τον πολύ σοβαρό αγώνα της  Δασοπροστασίας, της προστασίας της ζωής των πολιτών μας και των Δασών μας δεν περισσεύει κανένας, οπότε καλοδεχόμαστε  επιτέλους την τίμια υιοθέτηση από μέρους του κου Υπαρχηγού, της μόνης λογικής και επιστημονικής άποψης που από την αρχή διατυπώσαμε.

Η Πυροπροστασία είναι βασικά θέμα Δασοπροστασίας και πρόληψης και επομένως είναι θέμα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ και είναι λάθος να τεμαχίζουμε το αντικείμενο. 

Α. Πριν από όλα μερικές προκαταρκτικές επισημάνσεις

  • Δάσος δεν είναι σύνολο δέντρων μόνο. Είναι ένα οικοσύστημα με πολυλειτουργικές σχέσεις της βιογεωκοινότητάς του με χιλιάδες παράγοντες που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.
  • Και όταν λέμε «οικοσύστημα» θα πρέπει εκτός των παραπάνω να αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι παράγοντες του οικοσυστήματος μαζί με τις ανθρώπινές δραστηριότητες βρίσκονται σε συνεχή δυναμική ισορροπία. Άλλοτε η ισορροπία διαταράσσεται και επικρατεί ένας παράγοντας, για να ανατραπεί (υπό προϋποθέσεις) και πάλι υπέρ ενός άλλου παράγοντα του πολυπαραγοντικού συστήματος αλληλοεπιδράσεων.
  • Η «Δασική διαχείριση» δεν είναι η πλήρης απραξία. Δεν είναι απλώς απαγορεύσεις κάθε δραστηριότητας.

Είναι το Επιστημονικό εργαλείο υποβοήθησης αποκατάστασης της ισορροπίας των παραγόντων του Δάσους.

  • Και προς ΘΕΟΥ η ανερμάτιστη άποψη ότι τα πευκοδάση πρέπει να καίγονται είναι αστήρικτη, αντιεπιστημονική, αυθαίρετη και ανόητη οικολογούντων αλλά όχι οικολόγων.

Ξέρουμε ότι ο Όμηρος περιγράφει μια Δασική Πυρκαγιά. όμως σήμερα δεν έχουμε παρθένα Δάση πουθενά. Και όλες οι πυρκαγιές έχουν πάντα (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) ανθρωπογενείς αιτίες.

Εν πάση περιπτώσει ας διαβάσουν λίγο και την Διεθνή βιβλιογραφία στο λήμμα : Free fire forestregeneration.

Αν βαριούνται ας κάνουν κάτι απλούστερο. Ας μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας.

Το δάσος είναι ένα οικοσύστημα και ως οικοσύστημα χαρακτηρίζεται από μια δυναμική ισορροπία εκατοντάδων παραγόντων. Ο χειρισμός λοιπόν ενός πολυπαραγοντικού συστήματος δεν πρέπει και δεν μπορεί να διασπάται σε επιμέρους αντικείμενα. Ούτε καθαρίζουν με του να του βάζουν φωτιά επειδή δεν ξέρουν να το διαχειριστούν.

Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα με τις απόψεις του κου πρώην Υπαρχηγού της Πυροσβεστικής μια μόνο επιφύλαξη. Εκείνης της σύγκρισης των επιδόσεων της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Η Δασική Υπηρεσία δεν είχε ποτέ στην διάθεσή της 3000 πυροσβεστικά οχήματα, αλλά το πολύ 340.

Δεν είχε ποτέ 14.000 εργαζόμενους και δεν ξόδεψε ποτέ 1 δις ΕΥΡΩ. Στην πραγματικότητα δεν ξόδεψε ποτέ πάνω από 27 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την Πυροπροστασία.

Εξ άλλου η Χώρα δεν είχε μέχρι το 1998 πάνω από 14 Canadair και για να μπορέσει Δασάρχης να σηκώσει πυροσβεστικό αεροπλάνο έπρεπε να ιδρώσει, με πάντοτε τον εκάστοτε τότε συμμετέχοντα αξιωματικό της Πυροσβεστικής στο Συντονιστικό να δυσκολεύει την έγκριση.

Ωστόσο τότε η Δασική Υπηρεσία παρείχε πολύ αποδοτικότερο έργο, χωρίς νεκρούς συμπολίτες μαςεκτός από ένα ατύχημα της πτώσης ενός του ελικοπτέρου με θύματα 6 δασοκομάντος και δύο πιλότους.

Μάλιστα δεν είχαμε εκκενώσει κανέναν οικισμό ποτέ, οι φωτιές κατά την πρώτη πλήξη και την κύρια πλήξη μέσα στα Δάση με την βοήθεια των κατοίκων, αγροτών, υλοτόμων, ρητινοκαλλιέργητων και της νεολαίας που ήταν και είναι και σήμερα πάντοτε παρούσα και ποτέ της Πυροσβεστικής που ήταν πάντοτε ενσυνείδητα και εκτελώντας εντολές «λευκής απεργίας», πάντοτε απούσα από τα Δάση.

Μόνον όταν έφταναν οι φωτιές κοντά στα χωριά ή έξω από πόλεις εξασθενημένες και τα χωριά μας τις έσβηναν προφανώς εύκολα προσφέροντας πλάνα για την τηλεόραση και εξαντλώντας τους Δημοσιογράφους σε μπαρούφες σπίλωσης της Δασικής Υπηρεσίας.

Και τι παραπάνω είχε η Δασική Υπηρεσία και ήταν τόσο αποδοτική;  

  1. Λειτουργούσε τα υψηλά Πυροφυλάκια ανίχνευσης και άμεσης αναγγελίας της Δασικής Πυρκαγιάς.
 
Αυτό είναι το πυροφυλάκιο κάτω από την κορυφή του όρους Όσσας. Μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 6 άτομα βάρδιας δύο-τριών ημερών, διέθετε τουαλέτα και μικρή κουζίνα. «Βλέπει» ολόκληρο τον κάτω και τον νότιο Όλυμπο, στα Ανατολικά την Χαλκιδική και φυσικά τον κάμπο της Λάρισας.

Έχει παραδοθεί στην Πυροσβεστική από το 1998 δούλεψε μέχρι το 2000 και είναι τώρα στην μορφή που το βλέπετε. Εγκαταλελειμμένο και μισοκατεστραμμένο. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα παλιά υψηλά Πυροφυλάκια.

Με την λειτουργία μόνο των 100 υψηλών τέτοιων πυροφυλακείων που διαθέτουμε, ελέγχουμε αμέσως ολόκληρο τον Εθνικό μας χώρο.

Δεν με ενοχλούν και τα περιαστικά πυροφυλάκια γύρω από τις πόλεις μας αρκεί να ξέρουμε τι να περιμένουμε από αυτά. Περιμένουμε μόνο την καλλιέργεια φιλοδασικού πνεύματος και πολύ λίγα πράγματα αντιπυρικής Προστασίας.

Τώρα αν κάποιος σύλλογος σφραγίδα προσδοκά και κάποια οικονομική ενίσχυση από τον Δήμο των ορίων λειτουργίας του, δεν με αφορά ούτε και τους περισσότερους εθελοντές από όσους ξέρω (υπήρξα άλλωστε κι εγώ εθελοντής στα παλαιότερα χρόνια).

Πιθανές συνενοχές στην διασπάθιση Δημόσιου ή Κοινοτικού χρήματος δεν θα πρέπει να μας απασχολήσουν τώρα που προφανώς το σύστημα θα αλλάξει. Ούτε η ανάγκη και η αγωνία μερικών νέων Εθελοντών να προσληφθούν στην Πυροσβεστική είναι απαραίτητα κατακριτέα. Αυτά θα διορθωθούν νομίζω. Πρέπει να διορθωθούν γιατί δεν αντέχουμε περισσότερο πόνο και περισσότερους άσχετους να κρατάνε τα κλειδιά της ευημερίας του λαού.

Με ενοχλεί όμως το να πρέπει να ξοδέψουμε (με παράπλευρο κέρδος για ποιους;) άπειρα ποσά για την αγορά αεροπλάνων που θα πετάνε συνέχεια για να επιτηρούν των Εθνικό μας χώρο και θα κάνουν λέει και την πρώτη πλήξη, ενώ αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα και πολύ φτηνά με τα πυροφυλάκια και ευέλικτα δασοπυροσβεστικά επίγεια μέσα.

Αντί να αγοράσουμε με 60 εκατομμύρια ένα πολύ βαρύ για το ανάγλυφό μας (και επομένως άχρηστο) εναέριο μέσο Ρωσικής ή Αμερικανικής κατασκευής που απεδείχθη αναποτελεσματικό ας χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για να αναδιοργανώσουμε ολόκληρο το σύστημα Δασοπροστασίας και της Δασοφυλακής.

Αντί να ξοδέψουμε 330 εκατομμύρια για αγορά άχρηστων αεροπλάνων ας ξοδέψουμε μόνο τα 100 για την διαχείριση των Δασών μας.

Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε για την ενίσχυση των κατεστραμμένων συμπολιτών μας (κυρίως των αγροτών και ρητινοσυλλεκτών) και στα ταμεία των δράσεων κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

  1. Είχε και έχει υποδομή με τεράστιες δεξαμενές υδροληψίας διάσπαρτες στα Δάση για τον ανεφοδιασμό ακόμα και εναέριων μέσων.
Αυτή είναι μια τεράστια ομβροδεξαμενή υδροληψίας ανεφοδιασμού εναέριων μέσων με 120 κυβικά μέτρα νερό.

Αλήθεια είναι ενταγμένη αυτή η δεξαμενή σε κάποιο σχέδιο κατάσβεσης;

Τις χιλιάδες ανοικτές δεξαμενές που βρίσκονται σε όλα Δασικά συμπλέγματά μας για διάφορους λόγους τις έχει εντάξει κανείς ως σημεία ανεφοδιασμού εναέριων ή επίγειων μέσων;

Μην βασανίζεστε. ΟΧΙ. ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ, ΟΥΤΕ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΘΕΙ. ΟΥΤΕ ΠΗΡΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΕΙ.

  1. Κυρίως όμως είχε και έχει την Επιστημονική γνώση και την πολύ καλή γνώση του χώρου. ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Ο διαχειριστής του Δάσους ξέρει από πριν και χωρίς άλλη ενημέρωση τα … «περάσματα» του παραπάνω τραγικού παραδείγματός μας, ξέρει ποιο τμήμα καίγεται πιο γρήγορα, ποιο θα μπορούσε να θυσιαστεί και ποιο πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί. Ξέρει που μπορεί να γίνει αντιπύρ και που μπορούν να «σταθούν» οι δυνάμεις κατάσβεσης για να πάρουν «αναπνοές» και που μπορούν να ανεφοδιαστούν με νερό ακόμα και μέσα στο καιγόμενο δάσος. Το κυριότερο ξέρουν τους δρόμους διαφυγής.

Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς δεν είναι μια απλή υπόθεση πυρκαγιάς ρουτίνας, είναι μέρος της διαχείρισης και προστασίας των δασών.

Ως υπόθεση λοιπόν Διαχείρισης Δασών, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει το τεχνικό προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρά το παρατηρούμενο «φιλότιμο» που το χαρακτηρίζει στα χαμηλότερα κλιμάκια.

Η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί τις κινήσεις αυτές εφόσον θα είναι σταθερές, συνδυασμένες και σχετικά γρήγορες. 

– Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα δασοπροστασίας.

Αγαπητοί φίλοι πρέπει να το καταλάβουμε : η Πυροπροστασία είναι μέρος της Δασοπροστασίας και συνολικά η Δασοπροστασία είναι μέρος της Διαχείρισης δασών.

Ο Ενιαίος φορέας θα είναι ένστολο και (υπό προϋποθέσεις) ένοπλο σώμα.

Ο Φορέας θα αναλάβει το εξής έργο :

  • Τον χειμώνα θα προετοιμάζει τα δάση μέσω υλοτομικών και άλλων προγραμματισμένων παρεμβάσεων στη βάση ενός Δασοτεχνικού Διαχειριστικού σχεδίου δασοπροστασίας έτσι ώστε να είναι δύσκολο να καούν.

Το Διαχειριστικό σχέδιο δεν είναι που… έχουμε δεξαμενές κλπ.

Περιλαμβάνει την διαχείριση του Δάσους. Δηλαδή προγραμματίζει τον χρόνο και την ένταση των υλοτομιών που αποτελεί ταυτόχρονα και αφαίρεση της βιομάζας προς παραγωγή ξυλείας.

Περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της αναγέννησης των συστάδων, τις ενέργειες για την οικολογική σταθεροποίησή τους, την καλλιέργεια των πηγών νερού κυρίως για την υδροδότηση πόλεων, χωριών ή οικισμών, αλλά και για τις ανάγκες της ίδιας της Δασοπυρόσβεσης.

Περιλαμβάνει την εξασφάλιση των ενδιαιτημάτων της ορνιθοπανίδας και των άγριων ζώων και της οικοκλίνης τους.

Περιλαμβάνει κατασκευή του Οδικού Δικτύου που υπακούει σε ιδιαίτερα επιστημονικά κριτήρια. Δεν περνάς ας πούμε έναν δασικό δρόμο από όπου θέλεις. Αν είναι να χαράξουμε δρόμους μέσα στην περιοχή διαχείμασης της αρκούδας καλύτερα να το ματαιώσουμε…

Όσο λοιπόν και να θέλουν μερικοί δεν μπορούν να κάνουν Διαχείριση Δασών. Όσο και να θέλει η Πυροσβεστική να αποκλείσει τους πάντες από το αντικείμενο δεν μπορεί και ξέρει ότι δεν μπορεί.

Η επιχειρούμενη σήμερα στα κρυφά από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρώην Αρχηγό της Πυροσβεστικής) οργάνωση του Ενιαίου Φορέα μέσα στην Πυροσβεστική με την παρακράτηση όλων των χρημάτων της πρόληψης για να υφαρπάξει και την αρμοδιότητα της Πρόληψης, εκτός από το ότι είναι ένα απ’ ευθείας Πραξικόπημα μια και είναι  αντίθετη σε προηγούμενο ομόφωνο πόρισμα της Βουλής του 1993, της Επιτροπής της Βουλής του 2007 με Πρόεδρο μάλιστα τον σημερινό Πρωθυπουργό και το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ (dr. Johann Georg Goldammer), δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Την πρόληψη και την Διαχείριση Δασών δεν την κάνουν «Ψιλόλιγνοι Καραβανάδες». Την κάνουν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ.

  • Ο Ενιαίος Φορέας θα συμβάλλει στον συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις κατάσβεσης σε τοπικό επίπεδο και μπορεί να οργανώσει την δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εθελοντών και των Δασικών Συνεταιρισμών.
  • Ο Φορέας θα επαναλειτουργήσει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ τα υψηλά πυροφυλάκια
  • Και βέβαια ο Φορέας το καλοκαίρι θα παρεμβαίνει κατασταλτικά στην πρώτη πλήξη της πυρκαγιάς. Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιεί ευέλικτα οχήματα και σε περίπτωση προβλήματος  θα παρεμβαίνουν τα εναέρια μέσα και η  Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία ασφαλώς και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κορμό της πυρόσβεσης αλλά όχι της Δασοπυρόσβεσης.

Ο Ενιαίος Φορέας δασοπροστασίας έχει ανάγκη στελέχωσης 3.000-4.000 περίπου ανδρών και γυναικών, (σήμερα 4.000 περίπου άτομα είναι μόνο οι εποχιακοί δασοπυροσβέστες και άλλοι 3.000 αναμένεται να προσληφθούν στην Πυροσβεστική σύντομα.

Ο Φορέας θα λειτουργεί μέσα στην Δασική Υπηρεσία και επομένως έχουμε εξασφαλισμένη χωρίς επιπλέον έξοδα και την περιφερειακή του οργάνωση, χωρίς να υποβληθούμε στα έξοδα δημιουργίας των 80 περιφερειακών κλιμακίων της Πυροσβεστικής. Ωστόσο όπου έχουν εγκατασταθεί κτίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως Δασοφυλάκεια ή ως Επιχειρησιακά Κέντρα.

Ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας εκτός από την ευθύνη της πρώτης πλήξης μιας δασικής πυρκαγιάς θα έχει φυσικά και ευθύνη των επιχειρήσεων της Πρώτης, Κύριας και Δευτερεύουσας πλήξης μέσα στα Δάση και στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και μόνο στον δασικό και δευτερευόντως στον αγροτικό χώρο.

Ο συνολικός συντονισμός των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσει να ανήκει στο Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν είναι ανάγκη να υπάρχει παράλληλα με το Υφυπουργείο. (Άλλη μια σπατάλη χρημάτων). Στην θέση της πρέπει να δημιουργηθεί η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ είτε στο ΥΠΕΝ είτε στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.

Αν και ήμουν υποστηρικτής της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ επανεξετάζοντας τα γεγονότα και για λόγους διευκόλυνσης αξιοποίησης των Κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν να λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Γεωργίας. Το σημαντικότερο όμως είναι οι Δασικές Υπηρεσίες να λειτουργούν ΜΕ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Ο προτεινόμενος Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας λειτουργεί με παραλλαγές σε όλες τις μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία και Πορτογαλία υπάρχουν ήδη τα ειδικά ένστολα σώματα. Στην Ιταλία είναι το Guarda forestale και στην Πορτογαλία το Corpo forestal στην Ισπανία το Servicio de prevencion y extintion de incentios forestales ενώ η Γαλλία από καιρό έχει παρόμοιο με την Ισπανία σύστημα.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει βέβαια ότι με την νέα οργάνωση δεν θα έχουμε στο μέλλον Δασικές πυρκαγιές. Θα μετριάσουμε όμως τις συνέπειες όπως το έχουν κάνει οι παραπάνω Ευρωπαϊκές Χώρες  που έχουν παρόμοια Μεσογειακά Οικοσυστήματα.

– Ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, του Δασολόγιου στα πλαίσια του Εθνικού κτηματολόγιου.

Το θέμα αυτό όσο σύνθετο είναι άλλο τόσο απλό μπορεί να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι οι Δασικοί χάρτες θα μας προσφέρουν μια σαφή γνώση το που  είναι το Δάσος που πρέπει να προστατεύσουμε, που είναι οι εκτάσεις που θα μπορούσαμε να πολεοδομήσουμε, που είναι οι ιδιωτικές εκτάσεις, που οι Δημόσιες κλπ. Άλλωστε είναι Συνταγματική επιταγή η ολοκλήρωσή τους.

Δυστυχώς η κατάρτιση των δασικών χαρτών στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου βρήκε αντίθετους πολλούς κλάδους της Παραοικονομίας, δεν υποστηρίχθηκε πάντα σθεναρά από το Πολιτικό Προσωπικό της Χώρας, τορπιλίστηκε πολλές φορές με τελευταία τις αλλαγές στον τελευταίο Περιβαλλοντικό Νόμο 4685/20 που καθιστά τους Δασικούς Χάρτες (που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη ακρίβεια) σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθούν και σίγουρα θα τους καθυστερήσει για 30 ακόμα χρόνια.

– Αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Το θέμα αυτό είναι μάλλον απλό. Απαιτεί όμως σταθερή Πολιτική βούληση.

Η Πολιτεία θέλει όντως την προστασία των Δασών; Αυτό σημαίνει ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Το Δάσος δεν προστατεύεται αν τα απαγορεύσουμε όλα μέσα σε αυτό.

Το δάσος ανανεώνεται, προστατεύεται επιτηρείται μόνο αν είναι σε διαχείριση. Μόνο με τους ανθρώπους του μέσα σε αυτά και κυρίως με τους αγρότες, τους υλοτόμους, τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, βοσκούς, τους ρητινοσυλλέκτες.

Η αναδιοργάνωσή της Δασικής Υπηρεσίας είχε ξεκινήσει το 2002 αλλά ανακόπηκε. Σίγουρα πρέπει σε όλες τις περιοχές να ενισχυθεί με Επιστημονικό προσωπικό.

Οι περίπου 30 Δασολόγοι-Περιβαλλοντολόγοι και 50 Δασοπόνοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αν μεταταχτούν, αρκούν για τις πρώτες βασικές ανάγκες της αναδιοργάνωσης. Πρέπει όμως σίγουρα να πλαισιωθούν γρήγορα με 200-400 άτομα Επιστημονικού Προσωπικού κυρίως στην Νότια Ελλάδα. Με την Ορθολογικότερη διαχείριση των Προσλήψεων στην Πυροσβεστική η οικονομία θα είναι τεράστια.

Με δεδομένο ότι η κάθε Δ/νση Δασών έχει ενισχυθεί παλαιότερα από το προσωπικό της διαλυθείσης Αγροφυλακής δεν θα επιβαρυνθούμε ως Χώρα με σημαντικά έξοδα.

Ωστόσο οι εκπαιδευμένοι και ένοπλοι Δασοφύλακες που διαθέτουμε είναι πια μόνο 100 περίπου ! ! ! Όπως καταλαβαίνουμε η Δασοφυλακή πρέπει να ενισχυθεί.

Η Δασοφυλακή μπορεί να ενισχυθεί με δύο τρόπους. Με πρόσληψη νέου Προσωπικού και/ή την ένταξη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην Δασοφυλακή. Οπωσδήποτε πάντως χρειάζονται συνολικά 600 καλά εκπαιδευμένοι δασοφύλακες σε ολόκληρη την Χώρα που σημειωτέον ότι εκτός από την Δασοφύλαξη από λαθροϋλοτομίες και κάθε είδους παράνομες δράσεις στα Δάση μας, κάνουν και παράλληλες εργασίες Εθνικής Ασφάλειας.

Τα ευέλικτα οχήματα δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορούν να περάσουν στην Δασική Υπηρεσία οπότε πάλι δεν θα έχουμε επιπλέον έξοδα.

Μάλιστα μερικά περιφερειακά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μπορούν να αναδιοργανωθούν σε πολυδύναμα κλιμάκια οπότε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων.

Κε Πρωθυπουργέ,

Ξέρετε τι πρέπει να γίνει.

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΩΡΑ!!!

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

13/08/2021

ΠΗΓΗ: dasarxeio.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση