Ντοκιμαντέρ για τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας
Τον τελευταίο χρόνο, η Καθετή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rauch, ξεκίνησε μια σειρά ερευνητικών προσπαθειών για να βοηθήσει στην εκπαίδευση της κοινότητας σχετικά με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής
κλίμακας στην περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές παρόμοιες παράκτιες κοινότητες σε όλον τον κόσμο, όπου δημιουργεί αναταραχή. Δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες στα ελληνικά, οπότε, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ελληνικούς υπότιτλους για ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Ο αγώνας του Πόρου κατά των βιομηχανικών υδατοκαλλιεργειών έχει συνοδοιπόρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό έχουμε και την άδεια να προβάλουμε τα διεθνή ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους. Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, που καταδεικνύουν το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών διεθνώς, είναι διαθέσιμα στο κανάλι της Καθετής στο You Tube. Οι επιπτώσεις από την επέκταση των ΠΟΑΥ για το περιβάλλον και την υγεία μας, παγκοσμίως, είναι τεράστιες. Ιδιαίτερα, επειδή, οι πολυεθνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών αναζητούν χώρες με ελάχιστη περιβαλλοντική προστασία και σχεδόν ανύπαρκτη κυβερνητική εποπτεία.
«Centinela» (2 λεπτά)
Η Centinela είναι μια ομάδα ευαισθητοποιημένων θαλάσσιων βιολόγων, μηχανικών, καλλιτεχνών/-ιδων, ψαράδων και άλλων ντόπιων πολιτών, οι οποίοι/-ες αγαπούν το μοναδικό και ιδιαίτερο περιβάλλον του Chiloé και της χιλιανής Παταγονίας και θέλουν να το προστατεύσουν για τις μελλοντικές γενιές.
«Laxaþjóð-A Salmon Nation» (27 λεπτά)
Κάτω από την επιφάνεια των φιόρδ της Ισλανδίας, η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια απειλεί να καταστρέψει μια από τις τελευταίες εναπομείνασες άγριες εκτάσεις της Ευρώπης. Η ταινία «A Salmon Nation» αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που ενώνεται από τα εδάφη και τα νερά της και τη δύναμη μιας κοινότητας που προστατεύει τους άγριους τόπους και τα ζώα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς της.
«The slow death of Long Bay» (5 λεπτά)
Το «The slow death of Long Bay» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους/τις κατοίκους του Long Bay στην Τασμανία και τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των εκτροφείων σολομού από τα νερά τους.
«Corazón Salado» (27 λεπτά)
Στο ντοκιμαντέρ «Corazón Salado» ο Ramón Navarro συνεργάζεται με τους Kawésqar, μια κοινότητα αυτόχθονων στη χιλιανή Παταγονία, για να καταπολεμήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας σολομού στα πατρογονικά τους ύδατα. Μοιράζονται την αγάπη τους για τη θάλασσα και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στο Εθνικό Πάρκο Kawésqar.
«Tasmanian Atlantic Salmon The Toxic Truth» (4 λεπτά)
Στο ντοκιμαντέρ «Tasmanian Atlantic Salmon The Toxic Truth» η ηθοποιός και συγγραφέας Miriam Margolyes εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του σολομού στην Τασμανία.
«The Heart of The Island» (21 λεπτά)
Το ντοκιμαντέρ «The Heart of The Island» συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχημένη έκβαση του αγώνα που έδωσε το νησί Flinders για να κρατήσει τις ιχθυοκαλλιέργειες μακριά από την παρθένα περιοχή του.
«Saving Poros» (9 λεπτά)
Το ντοκιμαντέρ «Saving Poros» σκιαγραφεί τη σοβαρή απειλή από την δραστική επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών βιομηχανικής κλίμακας στο νησί του Πόρου, μέσα από αποκαλυπτικά στοιχεία και συνεντεύξεις.
«The Toxic Tsunami» (15 λεπτά)
Το ντοκιμαντέρ «The Τoxic Τsunami» παρουσιάζει την περίπτωση της Τασμανίας. Ενώ, όλο και περισσότερες χώρες απορρίπτουν την υδατοκαλλιέργεια σολομών, οι πολυεθνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών αναζητούν συνεχώς νέες τοποθεσίες για επέκταση, κάτι που εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη ρύπανση των ακτών.
«Contracorriente» (28 λεπτά)
Το ντοκιμαντέρ «Contracorriente» αναλύει την περίπτωση της Αργεντινής, μέσα από την αφήγηση του επιτυχούς αγώνα κατά των υδατοκαλλιεργειών σολομού στη θάλασσα της Αργεντινής και την περιοχή Tierra del Fuego. Λόγω αυτής της καμπάνιας, η Αργεντινή ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τις υδατοκαλλιέργειες σολομού, και αποτέλεσε τον υποκινητή της παγκόσμιας αντίστασης, ώστε και άλλες χώρες ανά τον κόσμο να αγωνιστούν ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες βιοβηχανικής κλίμακας.
Ντοκιμαντέρ «Οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη Δ. Ελλάδα» (8 λεπτά)
Στο ντοκιμαντέρ «Οι επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών στη Δ. Ελλάδα», ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Francesco De Augustinis εξερευνά τον αντίκτυπο της ΠΟΑΥ που σχεδιάζεται για την Αιτωλοακαρνανία, όπου οι κλωβοί των ιχθυοκαλλιεργειών θα καταλάβουν έκταση 1.000 στρεμμάτων και άλλα 1.000 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για υδρανάπαυση. Από αυτό το βίντεο (?χρονικά?), η κυβέρνηση ενέκρινε συγκεκριμένο το σχέδιο, με αποτέλεσμα, οι ιχθυοκαλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία να αποτελούν τις μεγαλύτερες σε έκταση σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας 22,765 στρέμματα. Οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο.
«Saving Martha | Keep King Island Fish Farm Free» (10 λεπτά)
Η Τασμανία θεωρείται μια από τις πιο άγριες, και πιο παρθένες πολιτείες της Αυστραλίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτή η φήμη έχει αμαυρωθεί από την άνθηση της τοπικής βιομηχανίας εκτροφής σολομού, παρά το γεγονός ότι ο σολομός δεν είναι εγγενής σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όταν η βιομηχανία των Ιχθυοκαλλιεργειών έβαλε στο στόχαστρο να ανοίξει μια νέα περιοχή στην Τασμανία, στο γειτονικό King Island – δίπλα στα παγκοσμίου φήμης κύματα της Martha Lavinia Beach – δεν ήξεραν ότι είχαν απέναντί τους ένα τεράστιο «κύμα» σέρφερ, από όλο τον κόσμο, πολέμιων της ΠΟΑΥ.
«Artifishal | The Fight to Save Wild Salmon» (120 λεπτά)
To Artifishal είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους ανθρώπους, τα ποτάμια και τον αγώνα για το μέλλον των άγριων ψαριών και του περιβάλλοντός τους. Εξερευνά την κατηφόρα του σολομού προς την εξαφάνιση, την απειλή από τα εκκολαπτήρια και τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη συνεχιζόμενη δυσπιστία μας προς τη φύση.
Μάθετε περισσότερα εδώ.
Η Καθετή στηρίζει έμπρακτα τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, διοργανώνοντας δράσεις και συμμετέχοντας σε προγράμματα όπως αυτό του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία». Παράλληλα, η Καθετή, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με φορείς που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, επέλεξε να προβάλει το μεγάλο θέμα της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να εναντιωθεί στην ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο.
Φωτογραφία: Bernhard Lang
27/06/2024
ΠΗΓΗ: katheti.gr