Διυλίζοντας τα καλαμάκια και καταπίνοντας τα γεωτρύπανα...

Tου Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.

Τώρα εμένα τι μου ξεφεύγει και αδυνατώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν, εδώ στη χώρα μας, να διακηρύσσουμε πως αποβλέπουμε στην ανάπτυξη για όλους με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με ενδιάμεσο στόχο (όπως αυτός τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον αντίστοιχο της ΝΔ δεν ξέρω) το 2030 να έχουμε 32% (θαυμάστε ακρίβεια) παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 62,5 % (ξαναθαυμάστε ακρίβεια) εξοικονόμηση ενέργειας, όταν:

α) Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο φαινόμενο του οποίου οι συνέπειες επιπίπτουν αδιακρίτως επί της κεφαλής δικαίων και αδίκων. Όταν δεν υπάρχει τρόπος απομόνωσης και αποφυγής των συνεπειών αυτών από πληθυσμιακά υποσύνολα, έστω και αν αυτά αντλούν ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ. Όταν δεν υπάρχουν ως προς τις συνέπειες αυτές ασφαλείς νησίδες και καταφύγια και δεν φαίνεται, δυστυχώς, να μπορούν να υπάρξουν τέτοια στο άμεσα προβλεπτό μέλλον. Το παγκόσμιο φαινόμενο απαιτεί οπωσδήποτε παγκόσμια αντιμετώπιση. Ώστε να εκλείψει όσο πιο γρήγορα γίνεται το κύριο αίτιό του -που το γνωρίζουμε.

β) Έχουμε παραδώσει τη μισή επικράτειά μας για την αναζήτηση και στη συνέχεια άντληση υδρογονανθράκων, ελπίζοντας και προσευχόμενοι οι έρευνες αυτές να στεφθούν από επιτυχία ώστε να παράγονται στη χώρα μας περί το 2030 σημαντικές ποσότητες ορυκτών καυσίμων -να βρούμε κάτι «μεγάλο»!! Ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν σε παγκόσμια κλίμακα σημαντικά το σκέλος της διαθεσιμότητας και χρήσης ορυκτών καυσίμων (κύριας αιτίας της κλιματικής αλλαγής) σε σχέση με την εντελώς ασήμαντη σε παγκόσμια κλίμακα απήχηση που θα έχουν οι ενδιάμεσοι εθνικοί μας στόχοι που αφορούν το μίγμα παραγωγής (αλλά και εξοικονόμησης) ενέργειας, έστω και αν τα καταφέρουμε τελικά απόλυτα με τους στόχους αυτούς.

Στο παγκόσμιο ισοζύγιο η αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην  αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη ή, το καλύτερο και ήδη απόλυτα απαραίτητο, μεγαλύτερη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων (στην πράξη την ταχύτερη δυνατή και συνολική απεξάρτησή μας από αυτά).

Η κλιματική αλλαγή καθ’ εαυτή αδιαφορεί για τη χρήση των ΑΠΕ. Επηρεάζεται μόνο (επιτείνεται) από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Σ.Δ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση