Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζουν e-δημοψήφισμα κατά της καύσης σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ
του Νίκου Αβουκάτου
Πολίτες και συλλογικότητες της δυτικής Θεσσαλονίκης καταστρώνουν το σχέδιο της αντίδρασής τους μετά τη διαφαινόμενη αδειοδότηση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης, με τη μορφή RDF-SRF.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, υπό τη μορφή ενός δημοψηφίσματος (στο πρότυπο του αντίστοιχου που είχε διενεργηθεί για την ιδιωτικοποίηση του νερού) ώστε να καταμετρηθεί το ποσοστό της συμμετοχής των πολιτών που αντιδρούν στην καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί να γίνει καταμέτρηση των αντιδρώντων δυνάμεων στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν μπορεί να υπάρξει άλλη, δυναμικότερη μορφή αντίδρασης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.
Οι προσπάθειες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου για την υποβολή ενός ψηφίσματος διαμαρτυρίας στη κυβέρνηση με σκοπό να σταματήσει κάθε διαδικασία αδειοδότηση της ΤΙΤΑΝ.
Ένα βήμα πριν το πράσινο φως
Όπως αποκάλυψε η Voria.gr, η τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται ένα βήμα πριν να λάβει την οριστική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο προχώρησε στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ το οποίο βρίσκεται στο 6,5ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά στην περιοχή της Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόφαση αυτή δεν φέρει ακόμη την τελική υπογραφή, κάτι που πρόκειται όμως να γίνει τις προσεχείς ημέρες.
Στις 13 Μαρτίου, ο σχετικός φάκελος με το σχέδιο απόφασης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων εστάλη από το υπουργείο προς την Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τον οικείο δήμο Παύλου Μελά, αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, για την ύπαρξη του φακέλου προκειμένου, εφόσον το επιθυμεί, να λάβει σχετική γνώση.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, για τη συγκεκριμένη τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, δεν προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, παρά μόνον ενημέρωσης. Επίσης, η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για βιομηχανίες αυτού του βεληνεκούς, γίνονται αποκλειστικά και μόνον από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ούτε και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Τι απορρίμματα θα καίγονται
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ η οποία μίλησε στη Voria.gr η αίτηση της επιχείρησης προς το υπουργείο για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αφορά τη δυνατότητα περαιτέρω χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων και συγκεκριμένα, προϊόντων τα οποία προκύπτουν από τη βιομηχανική επεξεργασία υπολειμμάτων ανακύκλωσης από τους μπλε κάδους που φέρουν την κωδική ονομασία RDF-SRF. “Πρόκειται δηλαδή για χαρτί, γυαλί, ξύλο, ύφασμα κ.ο.κ. και ειδικότερα, ποσότητες αυτών των υλικών που απομένουν ως υπολείμματα μετά την ανακύκλωση. Δηλαδή χαρτί το οποίο έχει λερωθεί και είναι ακατάλληλο προς ανακύκλωση ή πολύ μικρά κομμάτια άλλων υλικών τα οποία δεν είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν περαιτέρω. Σε αυτά δεν περιλαβάνονται, πάντως, μέταλλα και φυσικά ούτε οργανικά οικιακά απορρίμματα”, αναφέρει η εκπρόσωπος του ΤΙΤΑΝ.
Καίγονται και σήμερα υπολείμματα
Όπως, μάλιστα, εξηγεί η ίδια, τέτοιου είδους υλικά, αλλά υπό άλλη μορφή επεξεργασίας, καίγονται ήδη στο εργοστάσιο της Ευκαρπίας. Πρόκειται για υπολείμματα από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Επίσης, στις εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, καίγονται υπολείμματα ανακύκλωσης οχημάτων, αλλά και βιομάζα η οποία προέρχεται από αγροτικά υπολείμματα (βαμβακόριζες κ.λπ.). Επίσης, χρησιμοποιούνται ως καύσιμο και πετρελαιοειδή τα οποία είναι και τα πλέον ρυπογόνα.
“Στόχος μας”, εξηγεί η εκπρόσωπος του ΤΙΤΑΝ, “είναι σταδιακά να υποκαταστήσουμε τα πιο ρυπογόνα καύσιμα με καύσιμα τα οποία περιέχουν βιομάζα, ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”. Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξει ακόμη και εισαγωγή τέτοιων προϊόντων αν και, όπως επισημαίνει, “η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη καθώς προηγείται η αξιοποίηση των υλικών τα οποία παράγονται εδώ”.
Κοινό μέτωπο από τρεις δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης
Εν τω μεταξύ, ο δήμος Παύλου Μελά και οι όμοροι δήμοι συστρατεύονται στην υπόθεση της αδειοδότησης του εργοστασίου. Οι δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης είχαν τηλεδιάσκεψη για το θέμα, καταλήγοντας σε μια σειρά κοινών ενεργειών στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν.
Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές
Οι τρεις δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων, καλώντας τους επί της ουσίας μέσα από τη θεσμική τους ιδιότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν εν τη γενέσει της κάθε απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
«Σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου 'ΤΙΤΑΝ' κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορονοϊού», τονίζουν μεταξύ των άλλων οι τρεις δήμαρχοι στην κοινή επιστολή τους, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους γιατί «οι διαδικασίες προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης».
«Δεδομένης της προφανούς κρισιμότητας και σημασίας του θέματος, σας καλούμε από τη θέση που κατέχετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της. Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα της κοινωνίας την οποία εκπροσωπείτε και σας ζητούμε να το στηρίξετε μέσα από τη θεσμική σας ιδιότητα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.
Οι δήμαρχοι, εξάλλου, πρόκειται να απευθυνθούν επίσης με κοινές επιστολές τους για το θέμα στον υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας
Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα το πρωί οι τρεις δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στην επιστημονική κοινότητα (Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στον χώρο του Τιτάνα.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Μάλιστα στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου αποφάσισαν να συγκροτήσουν και ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε επόμενη κίνηση.
Σχόλιο ΑΛΚΥΩΝ
Στο έτερο εργοστάσιο στο Δρέπανο Αχαίας τι γίνεται?
ΠΗΓΗ:greenagenda