• Μεσόγειος Θάλασσα:

  Μια θάλασσα κλειστή

 • Κορινθιακός Κόλπος:

  Μια ...μικρή Μεσόγειος, μέσα στη Μεσόγειο.

 • Η παράκτια ζώνη του Κορινθιακού

  είναι πολύ σημαντική για την ευημερία των κατοίκων και την οικολογική ισορροπία.

 • Ο Κορινθιακός Κόλπος

  αποτελεί ένα κλειστό και πολύ διακριτό σύστημα.

 • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Απεργία Πείνας

Συνεχίζεται η απεργία πείνας για τους παράκτιους ψαράδες μπροστά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Κου Αποστόλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. 

Η απεργία πείνας είναι  μία επικίνδυνη επιλογή, που κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε αυταρχικά, διεφθαρμένα   καθεστώτα που αδικούν  του ανθρώπους   πέρα από κάποια συμβατικά  όρια.   

Τι ζητάνε  αυτοί οι συνάνθρωποί μας; 

Ποια απελπισία τους έσπρωξε σε αυτό; 

Πώς μπορεί να καταλάβει  κάποιος  χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις περί ψαρέματος τι συμβαίνει; 

Τι ρόλο παίζει τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς στους υπόλοιπους τομείς;

Κάποτε οι θάλασσες είχαν ψάρια και επί χιλιετίες   άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν τις οικογένειές τους από το ψάρεμα με απλά εργαλεία. Δίχτυα, παραγάδια, παγίδες κ.λ.π.. Μετά ήρθε η βιομηχανική επανάσταση και στις δυτικές χώρες έφτιαξαν  μηχανές που έγιναν με τα χρόνια  όλο και πιο μεγάλες,  ήρθε το πλαστικό νήμα και τα δίχτυα που έγιναν πιο φτηνά και πιο γερά, κ.λ.π., κ.λ.π. και όλοι αποκτήσαμε από αυτά και  ο «αξιοθαύμαστος» άνθρωπος τα κατάφερε και εκεί. Ψάρεψε με απληστία μέχρι που σήμερα σύμφωνα με επίσημες αναφορές, έχουμε κατορθώσει να μειώσουμε σε όλο τον πλανήτη τα ψάρια στο 20% απ΄ ότι ήταν πριν εκατό χρόνια και συνεχίζουμε να τα μειώνουμε.   

Που θα φτάσει αυτό; 

Σε κάποια μορφή κατάρρευσης του οικοσυστήματος που θα μας κάνει να χιλιομετανιώσουμε αλλά θα είναι πλέον αργά. Ερχόμενοι στο δια ταύτα και προσπαθώντας να καταλάβουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ που οδηγεί τους παράκτιους ψαράδες σε απεργία πείνας, μπορούμε άνετα να ξεκινήσουμε με το ότι όσο  βλακώδες είναι να περιμένει κάποιος ότι κάποια στιγμή θα ξαναγεμίσει η θάλασσα ψάρια από το μηδέν μαγικά,  άλλο τόσο βλακώδες είναι να εξακολουθούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη που έκαναν όλοι οι άλλοι πριν από εμάς περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα.  

Οι απλοί παράκτιοι ψαράδες ζούνε ψαρεύοντας με τα απλά παραδοσιακά εργαλεία που όσο και να τα εκσυγχρονίσουν, όσο και να τα καταχραστούν αν  δεν τους ελέγχει κανείς, η καταστρεπτικότητά τους έχει όρια. Ζούσαν μέρα με την μέρα, δεν πλούτισε κανείς. Παλιότερα οι θάλασσες είχαν πολλά ψάρια και μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους και στην διάρκεια της ζωής τους να χτίσουν και ένα σπίτι, σήμερα όμως ….. .

Μισά ψάρια στην θάλασσα, μισό μεροκάματο. 

Μέχρι η μείωση της ψαριάς να μην βγάζει τα έξοδα οπότε εγκαταλείπουν. Τα τελευταία   χρόνια κάνοντας   τα λάθη που έκαναν και οι δυτικοευρωπαίοι πριν από εμάς, έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι Ελληνικές θάλασσες  ερημώνουν, χιλιάδες παράκτιοι ψαράδες  έχουν χάσει ήδη την δουλειά τους. Οι δεκαπέντε χιλιάδες που έχουν μείνει (και άλλες τόσες όσων είναι και επαγγελματίες ψαράδες και συμπληρώνουν το άλλο οριακό του εισόδημα από την αλιεία) φωνάζουν εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούν να  ζήσουν πλέον  από αυτή την δουλειά. Όσοι εξακολουθούν να φυτοζωούν επιμένοντας στην δραστηριότητα  είναι από απελπισία γιατί στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, δεν έχουν άλλη επιλογή!  

Οι δυτικοευρωπαίοι έκαναν πρώτοι το λάθος γιατί είχαν πρώτοι μηχανές και σύγχρονα εργαλεία. Έζησαν πρώτοι την δραματική μείωση των ψαριών στην θάλασσα. Έβαλαν μυαλό και κατέληξαν πριν από δέκα χρόνια σε μια σειρά αποφάσεων που τελικά απαγόρευσαν την βιτζότρατα. 

Εφάρμοσαν μέτρα όπως τα καταφύγια αναπαραγωγής ιχθυαποθεμάτων, στήριξαν τους παράκτιους απλούς ψαράδες (με τα παραδοσιακά απλά εργαλεία) και τα αποτελέσματα σήμερα είναι καταπληκτικά (διάβασε εδώ σχετική ανάρτηση από το blog). 

Τι έκαναν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις τα ίδια χρόνια; Ζήτησαν εξαίρεση! Ζήτησαν να συνεχίσουμε τον αποδεδειγμένα καταστροφικό  δρόμο! Και η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ επιμένει στο ίδιο!  Αυτό οδήγησε τους παράκτιους ψαράδες στην απεργία. 

Η κοροϊδία της Κυβέρνησης που ενώ μας επιβάλει δυσβάσταχτες θυσίες για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, τα καλά της Ευρώπης για τους πολλούς, τα παρακάμπτει. Όπως και οι προηγούμενοι.   Το ποτήρι ξεχείλισε μετά από τον δημόσιο  εμπαιγμό που δέχτηκαν από τον Υπουργό Κο Αποστόλου, τον οποίο στις 6 Οκτωβρίου κατέγραψαν τα βίντεο (διάβασε εδώ την σχετική ανάρτηση από το blog) να δηλώνει με   ότι δεν έχει υπογράψει φέτος άδειες για να ψαρέψουν οι βιτζότρατες και οι βιτζότρατες δουλεύουν και καταστρέφουν κανονικά από τις 1 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα! 

Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό;

Να φταίει  η φήμη ότι κάθε χρόνο από τον χώρο της βιτζότρατας μαζευόταν λάδωμα ρεφενέ και κάποιοι πλούτιζαν αθέμιτα και απλά αυτό να συνεχίζεται ακόμη και σήμερα; Φήμες είναι και πιθανότατα κανείς δεν έχει  ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς μπας και βρει την αλήθεια!

Να φταίει η φήμη ότι  δημιουργώντας τεχνητά  θέμα αντιπαράθεσης  απλών ψαράδων και Συλλογικών φορέων κατά της βιτζότρατας, οι διαπλεκόμενοι κρατάνε μακριά τα βλέμματα από τα ακόμα μεγαλύτερα καταστροφικά αλιευτικά σκάφη    ,μηχανότρατες και γρι γρι, που είχαν το ίδιο πρόβλημα το 2008; (βλέπε εδώ παλαιά καταχώριση στον ηλεκτρονικό τύπο). 

Να φταίνε οι φήμες ότι πίσω από αυτά τα μεγάλα  σκάφη βρίσκονται συμφέρονται παλιών γνωστών πολιτικών οικογενειών που   ελέγχουν και τις εισαγωγές ψαριών  με αποτέλεσμα να έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα καρτέλ σαν και αυτό που έχει καταφέρει να πουλιέται η ίδια συσκευασία Ελληνικού γάλακτος στην Ελλάδα ακριβότερα απ’ ότι στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης;  Φήμες είναι και αυτές και ποιος να ψάξει;

Να φταίει το σενάριο που λέει ότι οι πολυεθνικές - σύγχρονοι κατακτητές  της Ελλάδας καταστρέφουν τους φυσικούς πόρους από τους οποίους  ζουν οι (ανεξάρτητοι από τις δουλειές που αυτοί προσφέρουν) ιθαγενείς προκριμένου να τους διώξουν από την γη και να μπορέσουν να αρπάξουν το πλούτο ανενόχλητοι; Είναι μία υπαρκτή συνταγή που εφαρμόζουν αποδεδειγμένα διαχρονικά πολλές πολυεθνικές στον υπανάπτυκτο κόσμο μέχρι και σήμερα! Για να το αξιολογήσει κάποιος αυτό θα πρέπει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει κακό μάτι και μάγια και πως  όλα έχουν μία πολύ συγκεκριμένη αιτία. Τι να ψάξουμε παραπέρα;

Όλα τα πιο πάνω σενάρια όμως , φήμες, φαντασιώσεις  ή αλήθεια, δικαιολογούν την πραγματικότητα που ζούμε. 

Μέχρι να αποδείξει κάποιος  ότι δεν ισχύουν,  θα  αφορούν πιθανές αιτιολογήσεις του χάους που έχει προκαλέσει η απίθανη στάση του Κου Αποστόλου  στην Ελληνική αλιεία σε απόλυτη συνέχεια του έργου των Κυβερνήσεων της διαπλοκής.(διάβασε εδώ την σχετική ανάρτηση από το blog)

 

Και γεννάται το ερώτημα; 

Να μην υπάρχει   καμία, έστω φαιδρή, δικαιολογία που δεν εκθέτει την Κυβέρνηση; Δεν έχει προσπαθήσει κανείς να πει κάτι;

Μήπως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εισπράξει φόρους από τους απλούς ψαράδες ενώ εισπράττει πιο εύκολα από τις βιτζότρατες και όλα αυτά τα κάνει για να σώσει την πατρίδα μας; Οι βιτζότρατες βγαίνουν και πουλάνε τα ψάρια τους εκεί που βγαίνουν και οι απλοί ψαράδες. Όσο εύκολα μπορεί να ελέγξει το κράτος τους μεν, μπορεί και τους δε. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος Υπουργός είναι ανίκανος να ελέγξει κάποια παραγωγική τάξη μικρομεσαίων, αυτός είναι ο  άχρηστος που δεν μπορεί να κάνει αυτό που οι συνάδερφοί του κάνουν σε άλλες χώρες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα πρέπει να γίνουμε Μπανανία όπου την εκμετάλλευση θα έχουν σε όλη την Ελλάδα δέκα πολυεθνικές γιατί ο εκάστοτε άχρηστος Υπουργός μας μόνο έτσι θα μπορεί να εισπράξει φόρους. Όχι τουλάχιστον από μία Κυβέρνηση που θα μας παραμυθιάζει για  υπεύθυνη  λαϊκή αριστεροσύνη, πατριωτική  δεξιοσύνη και οικολογική ευαισθησία. Από πλευράς φόρων δεν  δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα.

Μήπως η Κυβέρνηση στηρίζει την συνέχιση του έργου των διαπλεκόμενων Κυβερνήσεων   στην  μάχη κατά της ανεργίας Δεκαπέντε χιλιάδες Έλληνες αποκλειστικά επαγγελματίες παράκτιοι ψαράδες και άλλοι τόσοι που κάνουν παράλληλα και άλλη δουλειά  χάνουν την   δουλειά τους την χειρότερη εποχή της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας για να βρεις δουλειά.  

Η άλλη τους επιλογή είναι ΑΝΕΡΓΙΑ την οποία δήθεν πολεμά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ.

Πόσες είναι οι βιτζότρατες; Διακόσιες σαράντα τέσσερις εκ των οποίων μόνο οι εκατόν ογδόντα δουλεύουν σήμερα.  Πόσες θέσεις εργασίας προσφέρουν; Το πολύ δύο άτομα σε κάθε σκάφος. Αυτοί έχουν άλλη επιλογή αν απαγορευτεί η βιτζότρατα; ΕΧΟΥΝ!  Να ξαναγυρίσουν στα απλά εργαλεία ψαρέματος και να συμφωνήσουν με τους υπόλοιπους ψαράδες να εφαρμόσουν τα μοντέλα των δυτικοευρωπαίων που ξαναγέμισαν τις θάλασσες ψάρια και τις τσέπες  όλων των  ψαράδων με λεφτά.

Ούτε εδώ σώζεται η Κυβέρνηση αλλά σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι ικανή να πουλήσει τρέλα. Το ίδιο παραμύθι της δήθεν μάχης κατά της ανεργίας χρησιμοποιεί  για να στηρίξει όπως και οι προηγούμενοι την επικράτηση εξορύξεων βωξίτη , ιχθυοκαλλιεργειών και αιολικών πάρκων  στο    Δελφικό Τοπίο  το οποίο είναι πανελλαδικά πρώτο στην ανεργία ακριβώς επειδή τις τελευταίες δεκαετίες  η διαπλοκή δίνει γη και ύδωρ σε αυτές τις δραστηριότητες  εις βάρος των πραγματικών δυνατοτήτων ανάπτυξης.  Το δήθεν προστατευόμενο Δελφικό Τοπίο όπου μένει και προσπαθεί να ζήσει από την θάλασσα  ο νεότερος σε ηλικία απεργός πείνας.   

Εικοσιτέσσερις  μέρες μετά τις φαιδρές δηλώσεις του Υπουργού και επτά μετά την έναρξη απεργίας πείνας των απελπισμένων ψαράδων, όλοι καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Ας αναλάβουμε σαν πολίτες τις ευθύνες μας διότι  απ’ ότι φαίνεται ούτε από αυτούς τους Κυβερνώντες έχουμε κάτι να ελπίζουμε.  Και αν σήμερα καίγεται το σπίτι του γείτονα και εμείς δεν κάνουμε τίποτα (επειδή δεν είμαστε π.χ. ψαράδες), έχει αποδείξει η ιστορία ότι αύριο θα καεί και το δικό μας σπίτι. 

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΡΤΕΡΙΑ blogspot

Νέα των Περιβαλλοντικών Συλλόγων του Κορινθιακού

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση