Επιτροπή Αγώνα ΟΧΙ Ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια

Γεράνεια 13-05-2023

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξαίρεση των Γερανείων από παρεμβάσεις Βιομηχανικών ΑΠΕ για τα επόμενα 30 χρόνια Κατόπιν συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη περιοχή του Λουτρακίου και των Μεγάρων στις 6 & 7 Απριλίου 2023, οπού συμμετείχαν Σύλλογοι, Συλλογικότητες και μέλη της Επιτροπής Αγώνα αποφασίστηκε από κοινού να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να προστατεύσουμε το εναπομείναν δάσος των Γερανείων, καθώς και τις πληγείσες περιοχές, όπου έχει ξεκινήσει η φυσική αναδάσωση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

 Από το 2018 έως το 2021 κάηκαν συνολικά 170.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη, στις περιοχές της Κινέτας (2018), του Λουτρακίου (2019), του Σχίνου και των Μεγάρων (2021).

Μόλις δυο μήνες μετά την τελευταία και μεγαλύτερη όλων φωτιά, που ξέσπασε στις 19-05-2021, οι «Επενδυτές» ξεκίνησαν το έργο τους καταθέτοντας αιτήσεις για εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) τύπου Ανεμογεννητριών στα καμμένα Γεράνεια Όρη. Οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά ότι «δεν θα μπει ούτε μια ανεμογεννήτρια στα Γεράνεια Όρη» αντιλαμβανόμαστε πως δεν εισακούστηκαν από τους «Επενδυτές».

Τα Γεράνεια Όρη αποτελούν έναν σημαντικό πνεύμονα όχι μόνο για την άμεση αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Αθήνας. Ανήκουν στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και περιλαμβάνουν Καταφύγια Άγριας Ζωής. Αποτελούν ενδιαίτημα σημαντικού αριθμού ενδημικών και στενοενδημικών φυτών, όπως του κινδυνεύοντος τοπικού ενδημικού υποείδους centaurea attica ssp. megarensis ( centaurea megarensis ) του οποίου οι πληθυσμοί είναι μικροί, διάσπαρτοι και δέχονται σημαντικοί πίεση από βόσκηση. Το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης βρίσκεται σε άριστο επίπεδο διατήρησης και παραμένει παρθένο, χωρίς αυτοκινητόδρομο. Τα δάση της Χαλεπιού Πεύκης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αποτελούν μεγίστης αισθητής και οικολογικής σημασίας φυσικό περιβάλλον. Το βουνό αποτελεί εξαιρετική επιλογή για πεζοπορίες, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία ή θέα.

Στα Γεράνεια έχουν καταγράφει 107 ειδή πτηνών που υπάγονται σε πολλά και διαφορετικά καθεστώτα προστασίας ( SREC 2004, 79/409 Σύμβαση Βέρνης, Σύμβαση Βόννης ). Μεταξύ αυτών τα προστατευόμενα αρπακτικά Φιδαέτος (Circaetus gallicus) , Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) ,Τσίφτης ( Milvus migrans), Σφηκιάρης (Pernis apivorus), Γερακαετός (Hieraaetus pennatus), Σαΐνι (Accipiter brevipes) , Γερακίνα (Buteo buteo) , Πετρίτης (Falco peregrinus), Ξεφτέρι (Accipiter nisus) , Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae). Πέραν των αρπακτικών ιδιαίτερη σημασία έχει ο πληθυσμός των Ασημόγλαρων που καταμετρήθηκαν στις περιοχές Πιντιζάς και Μεγάλης Ντουσκιάς. Τα Γεράνεια βρίσκονται στον άξονα μετανάστευσης αρπακτικών πουλιών τα οποία μετακινούνται από κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς Αφρική. Τα πούλια για να κερδίσουν ύψος εκμεταλλεύονται τα παροδικά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται στις ψηλές κορυφές

 Η έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και η αλόγιστη χρήση ΒΑΠΕ καταστρέφει ανεπανόρθωτα την Ελληνική φύση και κληρονομιά της χώρας. Ακόμα και στην περιοχή κοντά στο Ηραίον, Περαχώρας όπου βρίσκεται ένας από τα σπάνιους αρχαιολογικούς χώρους της Ήρας (μόνο τέσσερις αριθμούνται συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα) θέλουν να «επενδύσουν» χωρίς να σέβονται την ιστορία μας, την κοινωνία ή το περιβάλλον.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να απαριθμήσουμε τους λόγους που οι ΒΑΠΕ δεν προσφέρουν στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω των υλικών και του τρόπου εγκατάστασής τους (απόλυτα εξαρτημένες από παραγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν ορυκτά καύσιμα σε όλα τα στάδια) παρά δημιουργούν μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες ανεμογεννήτριες όμως ούτε φτηνότερο ρεύμα έχουμε, ούτε αποκαταστάθηκε η προστασία του περιβάλλοντος, αντιθέτως ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Έτσι συνεχίζουμε να αποτυγχάνουμε στους στόχους που δήθεν αναφέρονται στο όνομα του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Πριν ισοπεδωθούν όλες οι βουνοκορφές της Ελλάδος και προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημίες στο περιβάλλον, στην ποιότητα της ζωής μας, στις πηγές και τους υδροφόρους ορίζοντες, την θάλασσα, τους ιστορικούς - τουριστικούς προορισμούς της χώρας και το μέλλων των πολιτών, θα μπορούσατε να επιλέξετε σύγχρονες – οικολογικές μορφές ΑΠΕ και όχι Βιομηχανικού τύπου. Να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημόσια κτήρια ή να επιδοτήσετε την εγκατάστασή τους στις στέγες των κατοικιών εκατομμύριων πολιτών, βοηθώντας έτσι και τους πολίτες στην μακροχρόνια οικονομική κρίση που βιώνουμε, περισσότερο από 10 χρόνια, και θα βιώνουμε για άλλα τόσα όπως όλα δείχνουν.

 Θα μπορούσατε να κάνετε και πολλά άλλα πριν καταστρέψετε ανεπανόρθωτα τις βουνά της χώρας. Το σημερινό σύστημα της υπερκατανάλωσης προς την αλόγιστη παραγωγή προϊόντων για την «αγορά» που λειτουργεί ανεξέλεγκτα δίχως όρια και σχεδιασμό καταναλώνει όλο και περισσότερη ενέργεια χωρίς επάρκεια. Στο όνομα της «οικονομικής ελευθερίας» καταστρέφετε το περιβάλλον ακόμα και από τις ίδιες όπως λανθασμένα ονομάζονται «πράσινες» μορφές ενέργειας, π.χ. τα αιολικά - φωτοβολταϊκά «πάρκα» που μόνο πάρκα δεν είναι αλλά τσιμέντο και σίδερα. Μετά από την Ενδικοφανής προσφυγή και τις Αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ μέσω του δικηγόρο μας στις 28-12-2022 για την περιοχή Μακρυπλάγι και στις 29-03-2023 για τα Γεράνεια Όρη αποφασίστηκε το εξής:

ΑΙΤΗΜΑ

Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί:

  • Να ολοκληρωθεί η φυσική αναδάσωση στα Γεράνεια και στην ευρύτερη περιοχή ανεμπόδιστη από οποιαδήποτε παρέμβαση Βιομηχανικού τύπου (Βιομηχανία ΑΠΕ, βιομηχανία Βωξίτη, τουριστική Βιομηχανία κλπ), όπως άλλωστε επιτάσσει και το Σύνταγμα. Να προστατευθούν η άγρια πανίδα και χλωρίδα που έχει απομείνει καθώς ο βιότοπός τους στα Γεράνεια Όρη έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.
  • Την τοποθέτηση και την δημόσια δέσμευση από όλους τους υποψήφιους βουλευτές και Περιφερειάρχες Αττικής και Κορινθίας για την εξαίρεση των Γερανείων για τα επόμενα 30 τουλάχιστον χρόνια από παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις οποιασδήποτε Βιομηχανίας και άλλης ασύμβατης χρήσης και από την διάνοιξη επιπλέον δρόμων, μέσω θέσπισης ρητής νομικής απαγόρευσης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

30/05/2023

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση