ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Το πρότυπο μοντέλο ανακύκλωσης που ΄εξαφανίζει΄ τους πράσινους κάδους

 

του Νίκου Αβουκάτου

Το επιτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων του δήμου Χαλανδρίου αποδεικνύει στην πράξη την αξία της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Με την εφαρμογή του, η δημοτική αρχή πέτυχε να μειωθεί ο αριθμός των πράσινων κάδων στους δρόμους και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των μπλε και κίτρινων.

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στοχεύει στην πλήρη μεταβολή του αποτυχημένου μοντέλου διαχείρισης που συνίσταται σε σύστημα δύο κάδων (μπλε/πράσινου) και που είχε ως αποτέλεσμα τελικά το 93% των απορριμμάτων, άμεσα ή έμμεσα να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Όπως είπε στη Greenagenda.gr ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλανδρίου για θέματα ανακύκλωσης, το Χαλάνδρι το 2014 είχε περίπου 4.500 πράσινους και 1.500 μπλε κάδους. «Σήμερα πλέον στους δρόμους του δήμου έχουμε περί τους 1.000 πράσινους λιγότερους ενώ πλέον ο αριθμός των κάδων της ανακύκλωσης (μπλε και κίτρινων) είναι μεγαλύτερος κατά 2.000», ανέφερε ο κ. Λυμπεράτος.

«Το νέο μοντέλο στηρίζεται στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στη διαλογή στην πηγή», εξήγησε ο ίδιος.

Ειδικότερα, στον δήμο εφαρμόζονται τα εξής:

1. Ένα δίκτυο πράσινων κάδων για συλλογή σύμμεικτων με στόχο τη μείωση αυτού του ρεύματος κατά το δυνατόν

2. Ένα δίκτυο κάδων (κίτρινων/μπλε) για την προδιαλογή ανακυκλώσιμων υλικών σε δύο διακριτά ρεύματα (ένα κίτρινο για χαρτί/χαρτόνι και ένα μπλε για πλαστικό/μέταλλο/γυαλί).

3. Ένα δίκτυο καφέ κάδων για συλλογή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων

4. Χωριστή συλλογή των αποβλήτων κήπου και κλαδεμάτων

5. Δίκτυο οικιακής κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και αποβλήτων κήπου

6. Μονάδα υποδοχής και διαλογής των προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών

7. Ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, καθώς και για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης - ανταλλαγής υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ.

8. Κομποστοποίηση πράσινου και κλαδεμάτων με προκομποστοποιημένα βιοαπόβλητα

9. Ένα σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς, που αφορά στα αναγκαία οχήματα, στους χώρους στάθμευσης και σταθμό μεταφόρτωσης, με την πρόβλεψη ότι σταδιακά θα μειώνεται η ανάγκη για μεταφόρτωση και μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων.

10. Δράσεις υποκίνησης της συμμετοχής των πολιτών

Τους πρώτους 10 μήνες του 2018 έγιναν 141 δρομολόγια προς το ΚΔΑΥ με καθαρό χαρτί βάρους 340 τόνων. Αντικαταστάθηκαν 400 μπλε κάδοι και προστέθηκαν 600 νέοι, επισκευάστηκαν άλλοι 500 με αποτέλεσμα ο σημερινός αριθμός τους να προσεγγίζει τους 2.700 μπλε κάδους. Το 2013 οι μπλε κάδοι ήταν μόλις 1.609.

Παράλληλα αποκτήθηκαν πολλοί μπλε κώδωνες για την ανακύκλωση του γυαλιού που από 14,8 τόνους το 2014 αυξήθηκε σε 41,8 τόνους το 2017 και το πρώτο εξάμηνο του 2018 συλλέχθηκαν 36,3 τόνοι.

Σε έρευνα του δήμου με αναλυτική καταγραφή των απορριμμάτων στα τρία ρεύματα κάδων πράσινο/μπλε/κίτρινο για μία εβδομάδα καταγράφηκε σωστή χρήση του πράσινου κάδου κατά 81%, του μπλε 88% και του κίτρινου 95%.

Όσον αφορά στο σύστημα των καφέ κάδων για συλλογή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, ο Δήμος Χαλανδρίου κατάφερε και πήρε το σημαντικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think (χρηματοδότηση Δήμου Χαλανδρίου 450.000 περίπου ευρώ) με το οποίο αρχικά προμηθεύτηκε με 100 κάδους των 120 λίτρων καθώς και υλικό (κάδους, σακούλες, κλειδιά, φυλλάδια) για 250 περίπου νοικοκυριά που συμμετείχαν σε εθελοντική βάση στο πρόγραμμα προδιαλογής στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών.

Το υλικό που συλλέχθηκε επί 30 περίπου μήνες τώρα είναι εξαιρετικής ποιότητας (αστοχία κάτω από 2%). Αυτό οφείλεται στην ενημέρωση των συμμετεχόντων και στην πρόσβαση στον καφέ κάδο μόνο από αυτούς με κλειδί. Το σύστημα συλλογής πλέον έχει επεκταθεί για τον γενικό πληθυσμό σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας και μέρος του Κάτω Χαλανδρίου με 100 νέους κάδους των 360 λίτρων και θα ακολουθήσει επέκταση σε όλη την πόλη. Το υλικό που συλλέγεται ξηραίνεται και τεμαχίζεται σε πιλοτική μονάδα που έχει εγκαταστήσει ο δήμος παράγοντας ένα υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως για παραγωγή ενέργειας και κομπόστ.

Τα δύο απορριμματοφόρα του δήμου που έχουν αποκτηθεί με το Waste4Think έχουν μετατραπεί για κίνηση με βιοαέριο που παράγεται στο ΕΜΠ από το ίδιο το βιαπόβλητο. Αυτό αποτελεί σημαντική καινοτομία διεθνώς και δείχνει το δρόμο για επίτευξη μείωσης των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή σε λιγότερο από το 10% του συνόλου.

Η επιτυχημένη αυτή προσπάθεια του δήμου έχει αναγνωριστεί με 2 διαδοχικές βραβεύσεις στο πλαίσιο της έκθεσης Verdetec.

Όσον αφορά τα κλαδέματα που μέχρι το 2014 στέλνονταν στη Φυλή για ταφή μαζί με τα σύμμεικτα, πλέον διαχωρίζονται και αποστέλλονται στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης ( 561 τόνοι το 2015, 1.565 το 2017 και 1.428 το πρώτο οκτάμηνο του 2018).

Στον δήμο Χαλανδρίου έχει αναπτυχθεί δίκτυο οικιακής κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και αποβλήτων κήπου με 170 περίπου συμμετέχοντες με εξοπλισμό που έχει διαθέσει ο Δήμος, ενώ έχει γίνει και κατάλληλη ενημέρωση του κοινού. Επίσης έχουν διατεθεί κομποστοποιητές στα σχολεία με κατάλληλη σχετική ενημέρωση.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Κοινωνικη δικτυωση